Dagblad010 | Rotterdamse cafés (64) – Ria Witkam

Rotterdamse cafés (64) – Ria Witkam

mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Ria Witkam

Een jaar of veertien geleden had ik een tweewekelijkse caférubriek in De Havenloods/Het Zuiden. Dit huis-aan-huisblad werd/wordt veel gelezen, want het ligt immers iedere woensdag op de deurmat thuis. Gratis, wel te verstaan. Ik schreef de rubriek met veel plezier en werd alert ter zijde gestaan door Schiedammer Rob Kanaar. Hij deed voor mij de nodige research in menig ‘huiskamer’. Ik heb maar liefst 101 afleveringen vol geschreven. Hoe ik dat vol hield? Gewoon. Kwestie van achter de pc gaan zitten, en rammen op het toetsenbord.

Ik deed ook wel eens puzzels. Dan vroeg ik bij een interieur- of exterieurfoto: ‘Welk café is dit?’ Ik gaf soms een prijsje weg. Jawel. Welnu, bij de foto die u ziet luidde mijn kop: Waar zit Ria Witkam? Ik gaf slechts als aanduiding dat het om een kroeg uit midden jaren negentig ging. Uiteraard waren er echte, doorgewinterde doorzakkers die haar meteen herkende. Zij zit op het biljard van café ‘Zeeuws Koffiehuis’, indertijd gevestigd aan het Noordplein. De foto stond 22-11-2008 in de krant.

Ik vind de foto van beroepsfotograaf Jan van der Ploeg erg sfeervol. Ria komt charmant over. Zij heeft het café slechts één jaar gerund. Waarom zo kort? Ik weet het niet. Tja, het Noordplein. Een verhaal apart. Uiteraard heb ik dit alcoholische plein adequaat in mijn deel 4 Rotterdamse Cafés beschreven, maar wel summier. Ik moet toegeven dat ik de kwintessens (lees: lading) van al die cafés aan dat honderd jaar oude plein nooit heb kunnen doorgronden. Ik bedoel te zeggen: er is daar te veel gebeurd al die jaren. Ach, soms moet je als historicus je neerleggen bij zoiets. Niet alles is zo maar tot in de finesses te doorgronden. Blijft de hamvraag: Hoe gaat het nu met Ria?     

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.