Rotterdamse cafés (71): De Witte Ballons

26 April 2020, 11:16 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

De Witte Ballons

Vermoedelijk weten maar weinig lezers dat ik in de eerste twee caféboeken de kroegen op de Linker Maasoever NIET heb behandeld. Waarom niet? Ik wilde eerst het gehele centrum uitkammen, en daarna West, Oost en Noord. Rotterdam-Zuid kwam niet aan de orde. Waarom? Ik ken er totaal de weg niet. Kortom, het werd mij te ingewikkeld, te tijdrovend. In deel 3  ben ik op die beslissing terug gekomen. Ik behandel tamelijk secuur Katendrecht, zowel van vóór als na de oorlog. In deel 4 komt Zuid eveneens aan de orde, maar ik moet toegeven: mondjesmaat.

In het komende boek behandel ik Zuid opnieuw, en ik kan natuurlijk niet om het zo bekende café ‘De Witte Ballons’ heen aan de Rosestraat 34b. Het was een hoekcafé (met de Roentgenstraat) en lag tegenover het eindstationnetje van de stoomtram richting Eilanden. Zes deuren eerder (op nr. 20a) was café  De Stoomtram gevestigd. Trouwens niet te verwarren met café ‘Stoomtram’ aan de Putselaan 24. Deze info haal ik uit het voor veel geld aangeschafte Zaken-  en Beroepenboek 1962. Vreemd, dat je een café in de buurt exact dezelfde naam geeft. Enfin, dat komt veel voor in Rotterdam. Men leze mijn deel 4. Ongelogen, anno 1958 telde onze stad 4 kroegen en één café-restaurant onder de naam ‘Sport’ en ook nog eens twee met De Sport. In dat jaar hadden wij in 010 tevens drie keer café Pleinzicht en drie maal ‘Centrum’. Hoe verzin je het zo?

Terug naar De Witte Ballons. Het café bestond daar op die plek al in de jaren dertig, nota bene onder de zelfde naam. Ik wéét niks geen bijzonderheden over dit etablissement. Ik hoorde alleen van insiders dat er regelmatig passagiers zaten (op één consumptie), die op hun treintje zaten te wachten. Jawel, het café is ergens jaren ’80 afgebroken. Maar dat is natuurlijk geen nieuws. Enfin, het café is gesignaleerd en vastgelegd. Daar gaat het mij om.

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.