Dagblad010 | Rotterdamse cafés (72) – Onbekend café

Rotterdamse cafés (72) – Onbekend café

mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Onbekend café…

“Beste Joris, deze ansichtkaart is al jaren in mijn bezit en het houdt mij bezig welk café-interieur wordt afgebeeld.” Zo schrijft John v.d. Velden uit Noord in een briefje november 2008. Dit naar aanleiding van aflevering 70 van de caférubriek in De Havenloods.

Inderdaad doet de bar in de verte een beetje denken aan het in de rubriek besproken interieur van café Jacob Cats aan de Jacob Catsstraat. “De foto toont een knus cafeetje”, vervolgt John in zijn brief, “maar het café moet toch groter zijn dan wij denken, want op de voorruit staat niet voor niks ‘Café Biljard’.”

Tja, daarin heeft John gelijk. Qua stijl en aankleding doet het kroegje mij aan de jaren ’50 denken. De eenvoud, van bijvoorbeeld de koffiemachine, spreekt boekdelen. Door de ruit ontdek je aan de overkant van de straat de aanduiding ‘drogist’, het enige herkenningsteken. De boeket bloemen in een vaas geeft de stilte, de anonimiteit van het café een extra teint. John, ik weet geen antwoord op je vraag. Wellicht kan een lezer van dit boek het caféraadsel oplossen? Dan wordt de verlossende cafénaam geplaatst in deel 5.

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.