Dagblad010 | Rotterdamse cafés (74) – De Ridder

Rotterdamse cafés (74) – De Ridder

mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

De Ridder

Ik kan mij haast niet voorstellen dat een lezer van deze wekelijkse rubriek niet café De Ridder aan de Mauritsweg kent. U weet wel, naast dat grote Chinees - Indische restaurant, en tegenover die enorme plataan, die op een apart schiereilandje in de singel staat. Het cafeetje werd in 1968 opgericht door twee VVD-coryfeeën, namelijk Karel Staab en Luigi van Leeuwen.  Dankzij de voortvarende eigenaar Wil Ellerkamp, voormalig chef de gerant van De Pijp, was het Riddertje (dat werd de gangbare naam) binnen no time ‘the place to be’ voor het betere uitgaanspubliek.

Uiteraard was er een ‘speciale band’ met de Limburgse brouwerij De Ridder, maar dat ontging het doorsnee publiek. Met De Doelen en de Schouwburg in de naaste omgeving trok het staminee meteen cultuurminnende lieden. Er ontstond al spoedig een ‘Heerenclub’, die tal van kleine festiviteiten organiseerde. Eén van de initiatieven was het meedoen aan de Hersengymnastiek van de AVRO Radio.

In 1987 tufte een 10-mans delegatie in een heuse AVRO-bus naar Hilversum. Het drankteam deed twee voorrondes, en in de finale werd het Ridderteam eervol tweede. Op de foto ziet u de deelnemers. Ik zal u de namen besparen. De enige dame die u ziet is Mieke, die altijd de tussenstand van de zo bekende quiz bijhield.

Overigens ondernam de groep heren ook nog allerlei reizen naar het buitenland. Maar dat voert te ver. Grappig dat een kroegje zo kan verbroederen. De Ridder swingt nog steeds onder leiding van uitbater Willem van der Broek. Andere eigenaren waren o.a. Leo Bruijn, Ger Visser, David Crouwel, Jan Henkes en Martin Jonkers. 

LET OP: U kunt nu inschrijven op deel 5 Rotterdamse Cafés. De winkelprijs bedraagt 52,00 euro. Wanneer u voor 1 juli a.s. inschrijft krijgt u 25 procent korting en kost het dikke, grote boek 39,75 euro. Overmaken op banknr. NL 98 ABNA 0243420684 t.n.v. J. Boddaert. U krijgt het boek medio oktober a.s. portovrij bij u thuis. Wél graag uw postadres vermelden, want de bank verstrekt geen adressen.

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.