Rotterdamse cafés (75) – Noordplein 39

24 May 2020, 11:35 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Noordplein 39

Een van mijn leukere ontmoetingen tijdens mijn 16-jaar lange kroegentocht was in de zomer van 2013. Maria de Winkel-van Heykoop, geboren in 1914 (!) ontving mij in haar Ommoordse flat. Ik was nieuwsgierig naar het levensverhaal van (de toenmalige) Rotterdams oudste kroegbazin. “Dan kun je daar beter een dag voor uittrekken’’, meldde zij mij gevat. ‘Ik heb ruim veertig jaar horeca achter de rug’’, vervolgde zij, ‘’zullen wij bij het eerste café beginnen?’’

Ze pakt uit een grote verzamelenvelop een foto en vertelt: ‘’Onze eerste kroeg stond aan het Noordplein nr. 39. Vind je de bar niet enorm modern voor het jaar 1939? Je begrijpt dat al die bloemen te maken hebben met de opening van onze zaak. Je ziet mij als 25-jarige, mijn echtgenoot was ietsje ouder.’’

Ik besloot ter plekke dat ik deze foto moest ‘scoren’ voor mijn volgende boek. Ik stelde voor dat ik de foto ruilde voor mijn deel 1 Rotterdamse Cafés. Maria ging akkoord. En jawel, in deel 4 heb ik de foto pontificaal geplaatst. Met eronder nóg een foto uit 1960. Zij runde toen inmiddels café ’t Vaantje aan de Grindweg. Op de foto staat zij lachend arm in arm met Jonkheer Feith, directeur van de Rotterdamse Heineken-vestiging.

Ze vertelt mij vervolgens dat zij amper een cent wijzer is geworden van haar lange horeca-avontuur. ‘’Maar luister goed’’,  besluit zij het gesprek, ‘’rijk worden is helemaal niet het doel van het leven. Je dagelijks senang voelen, dáár gaat het om. Trouwens mijn zoon Hans heeft eetcafé ’t Vaantje nog jaren lang uitstekend gerund. Zijn malse biefstukken waren in Hillegersberg en omstreken wereldberoemd.’’

Tja, een grappig verhaal rond een onschuldige foto anno 1939. Trouwens, goed dat ik bij Maria ben langs gegaan. Precies een jaar later overleed zij, als honderdjarige.

Let Op! Komend najaar verschijnt ‘Rotterdamse cafés, deel 5’. U kunt inschrijven op het vuistdikke boek. Oblong, 160 pagina’s, circa 300 foto’s, full colour , formaat 24 x 34,5 cm. 1,6 kilo. Winkelprijs 52,00 euro, maar als inschrijver krijgt u 25 procent korting. Wanneer u 39,75 euro overmaakt op banknr. NL98ABNA 0243420684 t.n.v. J. Boddaert, ontvangt u het boek portovrij bij u thuis. Vermeld bij het overmaken wél uw huisadres, want de banken verstrekken geen adressen!

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.