Rotterdamse cafés (78) – BED

14 June 2020, 12:22 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

BED

Ja, grappig. Een gezellige blonde jongeman, van even in de twintig, ontmoet op een zonnige juni-middag in het centrum - laten we zeggen op het Beursplein – een ongeveer even oude (leuke, knappe!) chick. Een en ander gebeurt onder het ‘passen’ van zonnebrillen bij het bekende brillenkraampje. Die kraam staat van oudsher op het pleintje tussen HEMA en het voormalige V & D. Zij geraken gezellig aan de praat. Zij hebben veel lol. Nota bene, ZIJ stelt voor om effe iets te gaan drinken in de buurt. Hij zegt: ‘Uhhh, jawel, laten wij naar ‘BED’ gaan.’ Zij gilt het uit van het lachen en denkt: ‘Wat zegt die gozer nou? Ik ken ‘m nét acht minuutjes…’.

Een leuke scene die een jaar of vier geleden gemakkelijk had kunnen plaatsvinden. Aan de Coolsingel, in het Ennia-gebouw, was namelijk een groot café gevestigd onder de naam ‘Bed’. Die bewuste jongeman kwam daar regelmatig. Vrijwel niemand weet meer van het bestaan van de bewuste horecagelegenheid, waar, zoals wij op de foto zien, Bavaria-pils werd geschonken. Ik schrijf ‘werd’, want de zaak is al weer drie jaar van de bodem verdwenen.

Wat is het toch vreemd dat er zo’n verloop is in de Horeca. Vroeger zat op deze plek de Sherry-Bodega, en nu komt er weer iets anders. Voor hoelang? Weet u het? Wij hebben het aan fotograaf Ton Hermans (uit 1929!) te danken dat hij ‘Bed’ in vol bedrijf met zijn camera heeft vereeuwigd. Dat was dus in 2016. Wellicht zal de lezer denken: ‘lekker belangrijk!’. Misschien heeft die lezer wel gelijk. Tóch probeer ik zoveel mogelijk Rotterdamse cafés met foto en tekst vast te leggen in mijn boekenserie. Of het ‘conserveren’  van Rotterdamse cafébeelden belangrijk is? Daar ga ik niet over. Maar misschien zijn sommige lieden in 2050 tóch een beetje blij met mij. 

Let Op! Komend najaar verschijnt ‘Rotterdamse cafés, deel 5’. U kunt inschrijven op het vuistdikke boek. Oblong, 160 pagina’s, circa 300 foto’s, full colour , formaat 24 x 34,5 cm. 1,6 kilo. Winkelprijs 52,00 euro, maar als inschrijver krijgt u 25 procent korting. Wanneer u 39,75 euro overmaakt op banknr. NL98ABNA 0243420684 t.n.v. J. Boddaert, ontvangt u het boek portovrij bij u thuis. Vermeld bij het overmaken wél uw huisadres, want de banken verstrekken geen adressen!

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.[E1] [E2]