Rotterdamse cafés (79) – Proost

21 June 2020, 11:04 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Proost

Ach ja, waarom zou je een café geen ‘Proost’ noemen? Deze lokaliteit heeft maar kort bestaan, en was gevestigd aan de keurige Schiedamsesingel. Wij hebben het over circa 1995. De drijvende krachten waren Willem Langstraat en zijn ex-echtgenote Anna Vingerhoets. Willem had een jaar of twee eerder zijn Melief-Bender verkocht en had nog wel zin in iets nieuws.

Anna was de drijvende kracht. Ik was bij de opening van het café en schoot toen bijgaande foto. Wij zien Willem links staan. Die Langstraat was wel een karakter. In de jaren tachtig stond ‘ie zo wat iedere veertien dagen of drie weken wel in de krant, onder het motto ‘Vrije publiciteit’, jawel dat gedijt… Of het was bok-bier in het voorjaar, dan weer lunchen op zondag, of een concertje op zaterdagavond. Het ging ook wel om de grootste bieromzet van 010, de beaujolais die gearriveerd was (begin november) of het haring happen in mei.

Hoe ie het deed? Geen idee. Maar Het Vrije Volk en het Rotterdams Nieuwsblad brachten eigenlijk altijd op hun stadspagina’s zijn divers cafénieuws. Willem was ook slim, want hij liet de copywriter Frans Vogel de fantastische slogan componeren: ‘M’n liefje ik ben er, in Melief-Bender.’ Ik herinner mij vaag dat Frans voor deze tekst 25 gulden cash in handen kreeg. Tel uit je winst, als horecaondernemer. Ik heb in 1991 het boek Café Melief-Bender, Oude Binnenweg  geschreven en uitgegeven. Dat was een erg leuke klus. Anna leeft overigens nog steeds. Willem overleed begin 2019.

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.