Rotterdamse cafés (85 ) – Poolsch Koffiehuis

2 August 2020, 11:00 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Poolsch Koffiehuis

In de vorige aflevering las u over het Fransch Koffiehuis, dit keer een zeer oude foto van het Poolsch Koffiehuis aan de Blaak. Wat daar binnen vóór de oorlog allemaal gepasseerd is? Ik kan het u niet vertellen. Feit is dat het een gerenommeerd etablissement was, waar men een goed glas Duits bier kon drinken en een prima maaltijd kon nuttigen. Dat heb ik uit de bescheiden ‘litteratuur’ wel begrepen.

Ik ben best wel een beetje trots dat ik in mijn deel 1 van mijn boekenserie het vooroorlogse kroegleven in onze stad tamelijk secuur heb neergepend. Dat was geeneens zo gemakkelijk, want er bestond dus amper iets op schrift over het dagelijkse cafégebeuren. Met name mijn lange verhaal over de vooroorlogse  alcoholrijke Schiedamsedijk is door velen met genoegen gelezen. Dat doet mij deugd.

Het grappige van geschiedschrijving is dat je steeds weer nieuwe feiten boven tafel krijgt. Daarom speelt de ‘oude materie’ in mijn nieuwe boek (het verschijnt medio oktober/november dit jaar) opnieuw een rol. Er komt nog steeds nieuw fotomateriaal te voorschijn dat gepubliceerd MOET worden. Mijn motto luidt: als ik het nú niet doe, gebeurt het nooit meer.

Het is een beetje curieus dat het huidige Rotterdamse kroeggebeuren  mij steeds minder kan boeien. Au fond zijn er de afgelopen dertig te veel prachtige bruine kroegen definitief naar de filistijnen. Een ernstige zaak, maar het is niet anders. Het huidige centrum lijkt één groot terras. Dat heeft uiteraard met het Covid-19 virus te maken, maar toch.

De afgelopen tijd heb ik mij enigszins verdiept in de horeca langs de Witte de Withstraat. Tamelijk bizar hoe deze ooit zo nuchtere/zakelijke straat in tien jaar tijd een totale metamorfose heeft ondergaan. Enfin, u leest er binnenkort iets meer over via deze rubriek.

 

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.