Rotterdamse cafés (86) – Stobbe

9 August 2020, 23:10 uur
Vroeger
mainImage
Stobbe

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Stobbe

Ohhhhhhhhh, wat zijn pivé-kiekjes toch leuk! Ruim vijftien jaar geleden kreeg ik deze foto van Marian Stobbe, de dochter van Anton Stobbe, die wij op de foto links in wit overhemd zien. Anton dreef met verve bijna twintig jaar café Rozenburg aan de Kortekade in Kralingen. Het café wordt doorgaans ‘Stobbe’genoemd. Nog steeds!

Ik was zestien jaar oud, toen ik daar mijn allereerste cafébiertje dronk. Dat geschiedde voorjaar 1961. Ik heb er ook wel gebiljart. Wat een snerpend geluid hoorde je dan wanneer het signaal van de tijdklok afging. Moest je opnieuw een kwartje in de gleuf werpen.

Deze foto gaat mijn nieuwe boek afsluiten. Waarom? Omdat ik als auteur ook iets van mijn eigen café-ervaringen wil prijsgeven. Dat is toch logisch? Het mooiste detail op de foto? Dat damestasje dat aan een lullige spijker onder de bar hangt. De dame die er naast staat, was eigenaresse van het tasje Zij heette Jopie. Zij heeft als bardame erg lang voor Anton en Ina gewerkt.

Wie is Ina? De echtgenote van Anton. Helaas moet ik melden dat Ina met een vork schreef (wij hebben het over het noteren van de consumpties; de echte caféganger weet nu genoeg)  Zij is niet oud geworden, maar daar heeft haar schemergedrag uiteraard niets mee te maken. ‘Stobbe’ existeert nog steeds! Deze markante Kralingse eet- en drankgelegenheid existeert inmiddels rond de 85 jaar. Het eten is er overigens prima. Ook dat is niet onbelangrijk….

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.