Burgemeester Aboutaleb is van mening dat DENK de sfeer in het debat over het demonstratierecht vertroebeld en niet de waarheid spreekt. Ook vindt hij het onacceptabel voor ‘een hersenloze burgemeester’ te worden uitgemaakt en dat was – zonder dat hij zijn naam noemde – een sneer naar DENK-raadslid Kuzu, die dit had getwitterd.

Het verwijt dat DENK niet de waarheid spreekt gold fractieleider Van Baarle, die zich vanmorgen tijdens de raadsvergadering opnieuw afvroeg waarom de burgemeesters van Arnhem, Utrecht, Den Haag en Gouda de demonstratie van Pegida wel hadden verboden en Aboutaleb als enige in Rotterdam niet.

‘’De enige waarheid is dat die burgemeester de demonstratie niet hebben verboden, maar Pegida in alle gevallen een andere locatie hebben aangewezen. Toen Pegida die nieuwe plek in Utrecht niet accepteerde is de organisatie naar de rechter gestapt en heeft de rechter de burgemeester in het gelijk gesteld. Dat is de waarheid’’, aldus Aboutaleb, die twee weken geleden door de Turkse tegendemonstranten bij de Laleli-moskee in Charlois voor ‘hoerenjong’ was uitgemaakt. Ook dit bestempelde Aboutaleb als ‘onacceptabel.’

Over het voortijdig afblazen van de demonstratie (dat later met de Turkse vlag werd gevierd) zei de burgemeester: ‘’Er is op die avond ten tijde van het overleg melding gemaakt dat er driehonderd tot vierhonderd jongeren bij de moskee stonden te joelen en dat zij zich achter de linie bevonden en dat het demovak vrij was. Op de vraag van Pegida of die jongeren achter de linie zouden blijven, kon de politie geen garanties geven.’’

Het demonstratierecht, dat volgens Aboutaleb naar de wetten van het koninkrijk heilig is, zal op verzoek van DENK na de zomer in tegenwoordigheid van de burgemeester in commissieverband verder worden besproken.

Print Friendly, PDF & Email