De Studentenvakbond (LSVb) heeft het Actieplan studentenhuisvesting ondertekend. Overheden, huisvesters, onderwijsinstellingen en studentenorganisaties spreken daarin af dat wordt toegewerkt naar een balans in het vraag en aanbod van studentenhuisvesting.

Huisvesting is een belangrijke randvoorwaarde om te kunnen studeren, maar het blijft ook in Rotterdam moeilijk een goede en betaalbare kamer te vinden. Voor internationale studenten is het helemaal een ramp omdat ze ook nog te maken hebben met zwendel. Niet zelden betalen ze borg voor een kamer die niet eens bestaat.

Het actieplan is een vervolg op eerdere initiatieven die de woningnood niet heeft kunnen oplossen. De partijen hebben afgesproken dat de woningnood onder studenten in tien jaar moet zijn opgelost. “De LSVb is blij dat partijen inzien dat actie nodig is”, zegt John van Harten, bestuurslid van de LSVb. “Op dit moment is er een tekort van ruim 40.000 studentenwoningen.’’

Onderwijsinstellingen gaan lokaal me gemeenten en woningcorporaties samenwerken. En op de korte termijn zullen hogescholen en universiteiten internationale studenten beter gaan voorlichten over de kansen op een woning. Ook wordt gekeken naar de woonwensen van studenten in de steden. Van Harten: “Beter inzicht in de aantallen studenten en hun woonwensen helpt bij het oplossen van de problemen.”

Print Friendly, PDF & Email