Actiever beleid in de haven tegen drugs

13 June 2018, 01:09 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Leefbaar Rotterdam is het met de criminoloog Cyrille Fijnaut eens dat een actief opsporingsbeleid van corruptie bij de havenbedrijven in Rotterdam en de Belastingdienst op zijn plaatst zou zijn.

Fijnaut wil offensief screenen op verdachte contacten, onverklaarbaar vermogen en verdacht bezit. ‘’Recente grote zaken waarbij corrupte douaniers tegen de lamp liepen, en zaken waarbij ladinginspecteurs, machinisten en monteurs betrokken waren, onderstrepen de noodzaak van onorthodoxe maatregelen om deze ondermijning in te dammen’’, schrijft raadslid Tanya Hoogwerf aan het stadsbestuur. Zij hoopt met haar brief dat ook B&W de conclusies van professor Fijnaut deelt.

‘’De haven van Rotterdam geldt helaas als één van de belangrijkste doorvoerhavens van drugs in Europa. Veel drugsladingen worden onderschept, maar nog veel meer niet. Hulp van binnenuit blijkt telkens weer van doorslaggevend belang: drugscriminelen werven actief handlangers bij havenbedrijven en nog verontrustender, zelfs bij Belastingdienst en Politie’’, weet Hoogwerf. ‘’Corruptiezaken waarbij ambtenaren betrokken zijn, lijken omvangrijker en schadelijker te worden zo constateren diverse onderzoekers.’’

Hoogwerf: ‘’Wij denken dat het mes aan twee kanten snijdt: op de eerste plaats is er een gerede kans dat actief speuren naar verdachte omstandigheden voldoende opsporingsinformatie oplevert om drugslijnen op te rollen. Op de tweede plaats is er een niet te onderschatten preventieve werking als medewerkers weten dat er aan de voorkant gericht gespeurd wordt naar verdachte zaken in de privésfeer. Vrijwel dagelijks worden we geconfronteerd met de negatieve effecten van drugsgeld op kwetsbare wijken met name op Zuid. Als we op de huidige manier aan de achterkant van het probleem blijven speuren en af en toe wat drugs in beslag nemen, blijft het dweilen met de kraan open.’’

Leefbaar Rotterdam wil weten of burgemeester Aboutaleb als bewaker van veiligheid in de stad ook de meerwaarde inziet van een specialistisch team dat permanent onderzoek doet en controles uitvoert.

De conclusies van criminoloog Cyrille Fijnaut werden recent gepubliceerd in De Telegraaf.