Jong en oud gaan vanaf vandaag massaal de straat op en zingen: ”Ik heb een potje met vet…” en ”De paden op, de lanen in…” Het is weer tijd voor de avondvierdaagse, een traditie die al 72 jaar bestaat.

Als het aan Jack van Vive (voorzitter van de Regionale wandelsportvereniging Zuid-Holland wsv) ligt, gaat deze nog heel lang mee. Van Vive heeft als kind een hekel aan wandelen. Tot hij als ouder met zijn eigen kinderen de avondvierdaagse loopt. Vanaf dat moment meldt hij zich als vrijwilliger bij de organisatie. In 1997 wordt hij voorzitter van de Regionale wsv Zuid-Holland en dat is hij nu, op 82-jarige leeftijd, nog steeds. De avondvierdaagse ondersteunen en organiseren doet hij met een flink aantal vrijwilligers en hij hoopt dat één van die jongere vrijwilligers het voorzitterschap binnenkort van hem overneemt.

”Het mooiste is dat ik kinderen naar buiten haal en aan het lopen krijg. Ik zeg altijd: kom achter je computer vandaan en neem je vriendjes en oma mee”, aldus Van Vive.

Dit jaar lopen alleen al in de regio Rotterdam ruim 20.000 kinderen en volwassenen mee. Maar wat neem je mee?

  • Neem qua eten en drinken iets energierijks mee, bijvoorbeeld fruit of een krentenbol en iets te drinken. Het is beter om geen koolzuurhoudende drank te drinken en liever ook niet al te koude drank.
  • Houd het weerbericht in de gaten en kleed kinderen niet te warm of te koud. Gebruik met regen liever een poncho en geen paraplu. Zo voorkomt u dat anderen er last van hebben.
    Laat jouw kind op ingelopen schoenen lopen, dat voorkomt pijnlijke blaren.
  • Ieder kind dat de avondvierdaagse succesvol uitloopt krijgt een medaille. Natuurlijk is het leuk als ouders ook nog een presentje geven. Probeer snoep te vermijden en kies voor een gezonder alternatief.
Print Friendly, PDF & Email