13 straffen tegen Grindr-verdachten

mainImage
13 straffen tegen Grindr-verdachten

De rechtbank Rotterdam heeft donderdag 13 verdachten veroordeeld tot voorwaardelijke (jeugd)gevangenisstraffen en taakstraffen voor mishandeling en het plegen van openlijk geweld in groepsverband. Onder hen zijn 8 meerderjarigen en 5 minderjarigen.

Op de homodatingapp Grindr maakten twee verdachten één lokaccount aan om te kijken hoeveel volwassen mannen zouden reageren omdat zij seks wilden hebben met een minderjarige. Ze waren geïnspireerd door een televisieprogramma en slaagden erin om met meerdere mannen in contact te komen. Vervolgens hebben zij de andere verdachten ingeschakeld.

Ze lokten twee mannen naar bekende hangplekken van de groep, wat uiteindelijk heeft geleid tot twee openlijke geweldplegingen. Dat het hierbij om homofoobgeweld ging, is de rechtbank niet gebleken.

De verdachten gebruikten in hun chats naast veelvuldig het woord ‘pedo’, ook de termen ‘(kanker)homo’, ‘flikker’ of ‘gay’. Naar het oordeel van de rechtbank zijn deze uitdrukkingen naast betreurenswaardig meer illustratief voor het dagelijks taalgebruik van de verdachten. Niet dat ze zich daarmee doelbewust op de homoseksuele geaardheid van de (potentiële) slachtoffers hebben willen richten en hen om die reden in elkaar hebben willen slaan. Alle verdachten in deze zaak hebben het bestaan van een dergelijk motief ook uitdrukkelijk ontkend.

Er lijkt sprake te zijn geweest van een giftige cocktail van sensatiezucht, geldbelustheid, een misplaatste opvatting over gerechtvaardigde eigenrichting ten aanzien van pedoseksuelen en een fascinatie voor geweld. De gebeurtenissen ontstonden in een door groepsdruk versterkte en verhitte sfeer waarin enige rationele zelfreflectie ontbrak. De rechtbank begrijpt dat de gebeurtenissen, in het bijzonder in de LHBT-gemeenschap, gevoelens van onrust, angst en onveiligheid hebben veroorzaakt en rekent dit de verdachten zwaar aan.

 


Foto: Digitaal Dagblad