50Plus wil Raadsenquête over affaire

25 January 2019, 19:56 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Ellen Verkoelen, de fractievoorzitter van 50Plus, zal volgende week donderdag een motie indienen met het verzoek om de zaak van het Schiekadeblok aan een raadsenquête te onderwerpen. Dat is het hoogste middel van de gemeenteraad om mystieke zaken tot de bodem te laten uitzoeken.

Verkoelen neemt het voortouw (en zal andere partijen ertoe bwegen) omdat ze zegt geschrokken te zijn ''’van het vele gemeenschapsgeld dat zomaar is uitgegeven door een directeur van het OBR die nu wethouder is en deed alsof hij een zakenman was’’ en omdat het college zich volgens een zojuist verschenen persbericht niet kan vinden in het rapport van de Rekenkamer.

‘’Die tegenstrijdigheid moet worden uitgezocht. Daar kan niemand bezwaar tegen hebben die het beste met de stad en met de centjes van de stad voor heeft. Dus ook de partijen die nu in het college zitten kunnen zich niet meer verstoppen. Als zij de affaire onder het tapijt willen stoppen, geven ze zichzelf een brevet van onvermogen. De uitkomst van het Rekenkamerrapport bewijst dat ambtenaren niet op de stoel van ondernemers moeten gaan zitten. Daar passen ze niet, omdat het geen geld van hunzelf is. Ik hou mijn hart vast voor Feyenoord City en het warmtebedrijf.’’

In het recente verleden is tweemaal gebruik gemaakt van het recht van een raadsenquête. Zowel bij de Blunderput (de parkeergarage van het Museumpark) als bij de zeperd van Waterfront. De laatste affaire kostte de gemeente 7,5 miljoen euro. Ook daar moest Adriaan Visser voor de commissie komen. Het kostte uiteindelijk Ronald Schneider zijn wethouderspositie. De behandeling van de blunderput bracht verantwoordelijk wethouder Jeanette Baljeu (VVD) in 2007 aan het wankelen, maar ze mocht aanblijven.