60plus-in-bijstand verlost van solliciteren

mainImage
60plus-in-bijstand verlost van solliciteren
Rotterdam schrapt de sollicitatieplicht voor oudere werkzoekenden in de bijstand. Alleen als de oudere nog aan de slag wil, helpt de gemeente bij het vinden van werk. Dat schrijft PvdA-wethouder Richard Moti (werk & inkomen) aan de gemeenteraad.

Moti wil de komende vier jaar het aantal Rotterdammers in de bijstand laten dalen van 37.700 naar 30.000. Hij wil dat bereiken door meer maatwerk en een persoonlijke aanpak te bieden. Die aanpak richt zich behalve op zestigplussers ook op mensen die langer dan vijf jaar in de bijstand zitten en kwetsbare jongeren. Rotterdam trekt er 9 miljoen euro voor uit.

''Rotterdammers voor wie werk geen haalbaar perspectief lijkt, hoeven niet langer een verplicht aantal sollicitatiebrieven te versturen of onnodige trajecten te volgen", schrijft Moti. De gemeente kijkt wel of deze groep op een andere manier nog iets kan doen voor Rotterdam, bijvoorbeeld als vrijwilliger.

Bijstandsgerechtigden die kansrijk zijn op de arbeidsmarkt worden in de nieuwe aanpak vooral digitaal benaderd. De reacties op het besluit van Moti variëren. Dagblad010-stadswacht drs. Sjors van Maurik zegt ''eindelijk'' en voegt eraan toe: ''Ik ken mensen die deze verplichting jarenlang hebben moeten uitvoeren wetende dat ze toch 100% kansloos waren. Dan wordt het mensonterend, te meer omdat er in veel gevallen al een trieste periode vooraf is gegaan. Maar Moti moet natuurlijk niet aan de einde van zijn rit roepen dat hij toch maar het aantal mensen in de bijstand heeft teruggebracht. Want cijfermatig verandert er niks.''

Ehsan Jami van Leefbaar Rotterdam vindt de maatregel daarentegen ''schandalig.'' Volgens hem wordt er een hele bevolkingsroep als oud vuil aan de kant gezet.| Foto: Digitaal Dagblad