65 km aardgasleidingen vervangen

mainImage
65 km aardgasleidingen vervangen

Het Platform Kabels en Leidingen organiseert op vrijdag 23 november in het Maasgebouw van De Kuip samen met de gemeente Rotterdam een congres over de transitie-uitdagingen ondergronds. In Rotterdam ligt meer dan 2.000 kilometer leiding om huizen en bedrijven van aardgas te voorzien. Geen gas meer in de toekomst betekent dat er per jaar gemiddeld zo’n 65 kilometer leiding moet worden vervangen of aangepast voor een andere vorm van energie.

Daarnaast moet er een plek gevonden worden voor de 5G-netten die meer data zuiniger en met minder vertraging kunnen doorgeven. Deze techniek is nodig voor snelle communicatie tussen, onder meer, zelfrijdende auto’s.

Vrijwel elke straat in Rotterdam moet open om die nieuwe ondergrondse infrastructuur aan te brengen. En er ligt al zoveel! Passen daar al die nieuwe leidingen nog wel bij? Of moet men op zoek naar slimmere manieren om de ondergrond te ordenen? Tijdens het congres worden deze vragen bediscussieerd. Gastspreker is Diederik Samsom in zijn rol als voorzitter van de landelijke Klimaattafel gebouwde omgeving.


| Foto: Digitaal Dagblad