7 jaar cel voor 61-jarige drugsbaas

mainImage
7 jaar cel voor 61-jarige drugsbaas

De zaak rond een grootschalige speed- en xtc-productie is vandaag afgerond met de eis van het OM van zeven jaar voor de 61-jarige drugsbaas uit Moordrecht, die de laatste verdachte was in deze zaak. In oktober moest hij afhaken vanwege gezondheidsproblemen tijdens het proces dat twee weken duurde.

De zaak draait om duizenden liters chemicaliën die werden ingevoerd vanuit België en op elf locaties lagen opgeslagen. In het Westland - in De Lier - werden in een lab mogelijk miljoenen pillen gedraaid. Alles kwam aan het rollen toen de Nederlandse politie in augustus 2015 vanuit België werd getipt dat grote vaten de grens over werden gebracht.

Het onderzoek richtte zich in de eerste maanden op een 61-jarige man uit Moordrecht, die de centrale figuur leek in een criminele organisatie. In januari 2016 werd het grote drugslab aan de Lierweg in De Lier opgerold. Daarna volgden invallen in de andere panden en arrestaties, waaronder één in Den Hoorn. Daarbij werden naast drugs, grondstoffen en tassen vol contant geld ook wapens gevonden. In een appartement in Den Haag in een verder doodnormaal wooncomplex trof de politie zelfs een handgranaat en automatisch vuurwapen aan.

De 61-jarige man wordt ervan verdacht gedurende langere tijd de invoer van chemicaliën - zowel bestemd voor de productie van amfetamine, MDMA alsmede de verwerking van cocaïne - te hebben aangestuurd en gecoördineerd. Dit deed hij op een geraffineerde en op het eerste gezicht onopvallende wijze, waarbij hij afstand hield van het illegale product en versleuteld communiceerde.

Tegen de overige elf verdachten werden vorige maand ook straffen tot 7 jaar cel geëist.


Foto: Digitaal Dagblad