Aantal overvallen daalt door cashfree

mainImage
Aantal overvallen daalt door cashfree

Burgemeester Aboutaleb wilde zijn raadsleden met een enigszins gerust hart op vakantie laten gaan en meldt hun in een brief dat het aantal woninginbraken en straatroven in Rotterdam respectievelijk met 46% en 55% is gedaald.

Vervelend is wel dat juist de overvallen toenamen en dat die tendens zich in de eerste maanden van dit jaar heeft doorgezet: 88 al. In 2017 (ook over de periode januari-juni) 75.

Opvallend vaak waren maaltijdbezorgers en pakketbezorgers het doelwit. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er maar liefst 18 overvallen op pakketbezorgers geweest waarbij de buit voornamelijk mobiele telefoons waren.

Er zijn inmiddels afspraken gemaakt met pakketbezorgers en telecomproviders om het bestel- en bezorgproces te optimaliseren. De politie zelfs heeft onder meer lokmiddelen ingezet. Dit heeft geresulteerd in een actie in mei waarbij een politieagent de plek heeft ingenomen van een bezorger. Daardoor heeft politie drie jongens van 15-17 jaar aan kunnen houden voor deze en andere overvallen. En vanaf dat moment is het aantal overvallen op pakketbezorgers aanzienlijk gedaald, en daarmee ook het aantal overvallen.

Ook zijn maatregelen genomen om overvallen op maaltijdbezorgers tegen te gaan. Het voornaamste doel is om het gebruik van contant geld uit te bannen bij deze ondernemers. Domino’s IJsselmonde is om die reden overgestapt naar 100%-cashfree. Inmiddels hebben meer filialen van deze pizzaketen dit voorbeeld gevolgd.


Foto: Digitaal Dagblad