Aboutaleb: besluit 3e termijn in 2019

mainImage
Aboutaleb: besluit 3e termijn in 2019

Eind 2019 zal Ahmed Aboutaleb aan de Rotterdamse gemeenteraad bekend maken of hij zich kandidaat stelt voor een derde termijn als burgemeester.
Aboutaleb zei dit zondagmiddag in het tv-programma Buitenhof.
Het is de minister van Binnenlandse Zaken die de burgemeesters benoemd, maar er gaat een belangrijke voordracht van de gemeenteraad aan vooraf.

Het is onzeker of tegen de tijd dat de 57-jarige Aboutaleb zich wel of niet kandidaat stelt de voorgestelde grondwetswijziging voor een gekozen burgemeester al door de Eerste Kamer is geloodst. Binnen de senaat is alleen de VVD nog verdeeld.
Of hij zich ook kandidaat stelt wanneer de inwoners van Rotterdam op hem kunnen stemmen, kwam in Buitenhof niet aan de orde. Zelf is hij overigens een tegenstander van de gekozen burgemeester. Hij vreest in dat geval ''voor een politiek mandaat.'' Ondans het feit dat Aboutaleb uit PvdA-kringen komt, vindt hij dat een burgemeester boven de partijen moet staan.
Het CDA heeft dezelfde angst bij een kiesmodel: het mag geen presidentieel systeem worden.

Aboutaleb volgde in januari 2009 Ivo Opstelten op als burgemeester van Rotterdam. Hij zei dat hij het ambt in die tien jaar heeft zien veranderen en dat hij tegenwoordig min of meer ''een vredestaak'' heeft. ''Pacificeren vereist nieuw leiderschap.'' Hij zou graag, ook landelijk, meer consensus zien. ''Vooral over vraagstukken tussen rechts en links. Niet meer alleen het eigen-gelijk willen hebben. Meer gunnen dan claimen.''


Foto: Digitaal Dagblad