Dagblad010 | 'Aboutaleb had festival moeten mijden'
mainImage

'Aboutaleb had festival moeten mijden'

Afbeelding is niet meer beschikbaar
13 oktober 2018, 07:15 uur
Algemeen

De aanwezigheid van Ahmed Aboutaleb als privépersoon op het Marokkaanse filmfestival in de havenstad Nador is in het verkeerde keelgat geschoten bij Leefbaar Rotterdam.

De burgemeester is momenteel in zijn geboorteland op vakantie en was jarenlang erevoorzitter van het Filmfestival. Vanwege de actuele diplomatieke rel tussen Marokko en Nederland – omdat minister Blok kritiek had op de straffen voor Rif-demonstranten en Marokko daarop antwoordde dat hij maar moest aftreden – zag Aboutaleb af van zijn formele rol bij het festival.

‘’Maar nu lees ik dat hij er wel als privépersoon is geweest en ook een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het binnenhalen van financiële steun vanuit Nederland’’, zegt Tanya Hoogwerf. ‘’Leefbaar Rotterdam gunt de burgemeester zijn vakantie van harte, maar vindt zijn aanwezigheid op het filmfestival nu op zijn minst onhandig. Het onderscheid tussen de heer Aboutaleb als burgemeester en privépersoon is in dezen simpelweg niet te maken.’’

Hoogwerf: ‘’Het ontstane beeld is allerminst fraai te noemen. De burgemeester van de tweede stad van Nederland is, ondanks een diplomatieke loopgravenoorlog, gezellig aanwezig op een Marokkaanse filmfestival waarvan de organisator een Nederlandse minister oproept om af te treden en zich tevens verzet tegen het terugbetalen van tienduizenden euro’s aan Nederland.’’

Ze heeft haar boosheid opgeschrevn in een brief met tal van vragen naar het stadsbestuur en daarin uitleg gevraagd, vooral van de burgemeester zelf. En ook wil ze weten of ook Rotterdam mogelijkerwijs nog iets aan dat festival heeft bijgedragen?


Foto: Digitaal Dagblad