Aftredend stadsdichter bundelt werk

mainImage
Aftredend stadsdichter bundelt werk

Derek Otte stopt eind januari als stadsdichter van Rotterdam. Een expositie in de bieb en een dichtbundel laten nu al zien wat hij afgelopen twee jaar heeft gedaan.
Het Rotterdams college van B en W benoemde Otte begin 2017 tot stadsdichter van Rotterdam. Dit voor een periode van twee jaar. Net als eerdere stadsdichters heeft Otte als taak om gedichten te schrijven - en te presenteren - over Rotterdam, de Rotterdammers en de Rotterdamse actualiteit.

Otte weet niet hoeveel gedichten en andere poëzie-uitingen hij sinds zijn aantreden als stadsdichter heeft gemaakt. Ergens tussen de vijftig en honderd, zegt hij. Het doet er voor hem ook niet zoveel toe. Otte vindt het belangrijker dat hij erin slaagt om zijn liefde voor taal en poëzie over te brengen op Rotterdammers. Want zegt hij: ''Taal is alles, want alles is taal.''

Hij is de eerste om toe te geven dat de gemiddelde Rotterdammer niet zo warmloopt voor poëzie. Rotterdammers zijn nuchtere mensen, geen woorden maar daden, je weet wel. Maar veel stadsgenoten staan volgens hem wel open voor dichtkunst. Zeker jongeren. Denk aan hedendaagse dichtvormen, zoals rap en spoken word.

Otte: ''Als stadsdichter heb ik vaak de samenwerking gezocht met een nieuwe generatie woordkunstenaars. Nieuwe makers die vaak ongeorganiseerd te werk gaan, maar wel creatieve ideeën hebben en veel kunnen. Het is belangrijk dat ook hun stem wordt gehoord. Samen met hen wil ik eraan werken dat er meer begrip en tolerantie gaat ontstaan tussen verschillende bevolkingsgroepen in deze stad. Want één ding is me nog duidelijker geworden in mijn periode als stadsdichter: er is sprake van groeiende kloven in Rotterdam. Generatiekloven, religieuze kloven, inkomenskloven, en de kloof tussen werkenden en werkelozen.''

Expo in de bieb
Vanaf vrijdag is er in de Centrale Bibliotheek een tentoonstelling te zien over zijn werk als stadsdichter. In de hal van de bieb zijn zeventien van zijn gedichten afgebeeld. Samen met foto’s van plekken in Rotterdam die voorkomen in zijn gedichten. De expositie loopt tot 3 december.

Deze week is er ook een bundel uitgekomen met bijna al zijn gedichten uit 2017 en 2018. 'Woorden zijn daden' heet deze uitgave (bijna 100 pagina’s). De dichtbundel is te koop via de website van uitgeverij Rorschach. Prijs: 10,10 euro. De opbrengst is voor Familiehuis Daniel den Hoed.

Vuilniswagen
De gemeente Rotterdam heeft iets speciaals gedaan ter ere van het aflopende stadsdichterschap van Derek Otte. Een van zijn dichtregels siert sinds deze week een van de Rotterdamse vuilniswagens. ''Van stenen gaat een stad de hoogte in, de mensen geven diepte'', zo is te lezen.

Otte zwaait op 30 januari 2019 af als stadsdichter. Op die dag wordt ook bekend wie zijn opvolger wordt.


| Foto: Digitaal Dagblad