Agent bedreigd met: 'Maak hem kapot'

mainImage
Agent bedreigd met: 'Maak hem kapot'

''Ik hoorde ze schreeuwen. Ik keek om mij heen en zag een gevel op ongeveer 15 meter achter mij. Ik ben hier achteruit naar toe gelopen. Al die tijd heb ik de verdachte vastgehouden in zijn kraag. Ik ben met mijn rug tegen de gevel aan gaan staan. De menigte bleef op mij inlopen. Ik heb enkele malen verschillende personen geslagen met de lange wapenstok, omdat ik heel bang was dat ze mij iets zouden aan doen. De hele tijd hoorde ik uit de menigte roepen: 'Maak hem kapot! K#nkerj##d!' Ik voelde mij alleen en was erg bang. Ik heb overwogen om mijn vuurwapen te trekken om de menigte op afstand te houden.''

De agent, over wie de Turks-Nederlandse politieke partij Denk vragen aan de burgemeester heeft gesteld omdat hij een arrestant met een wapenstok sloeg, werd volgens de politie door wel dertig man belaagd na een aanhouding van een 17-jarige jongen. Toen de agent door collega's uit zijn benarde positie werd gered was hij ''helemaal op''.

''Toen ik in de auto werd gezet, voelde ik dat mijn hele lichaam aan het shaken was. Ik hoorde en voelde dat ik geen normale zinnen kon uitbrengen. Ik voelde heel veel boosheid en angst in mijn lichaam.''

Daags na oud en nieuw verschijnen er filmpjes van het incident op internet en wordt zijn handelen in felle discussies geroemd en verketterd.

Politie vertelt het verhaal

Het verhaal begint wanneer twee agenten in nieuwjaarsnacht in Rotterdam Zuid naar een brand in de Hyacintstraat worden gestuurd. Ze zien - aldus het donderdag verschenen verslag op de politiesite - een flinke brand op straat en jongeren die er vanuit een achterpad vuurwerk op gooien. Wanneer de brandweer de boel onder controle heeft -het is één van hun 661 inzetten die nacht- zijn de jongens gevlogen. De agenten gaan terug naar hun auto met één zekerheid: er zijn nog vele andere meldingen.

Ze lopen vanaf de Lange Hilleweg de hoek om en zien hoe een jongen aan de deurhendels morrelt van hun eigen herkenbare dienstauto. Ze rennen naar hem toe en pakken de jongen beet om aan te houden. Dan moet er ineens een figuurlijke brand geblust worden: op een paar meter afstand begint een vechtpartij tussen twee mannen. Veel omstanders bemoeien zich er mee.

Twee andere agenten helpen om de kemphanen uit elkaar te trekken en gaan na de boel te hebben gesust achter de ‘auto-inbreker’ aan, die in het tumult denkt te ontkomen. De agent van het filmpje is één van hen. Hij ziet de verdachte richting de Dordtselaan rennen en volgt hem op de voet. Bij het oversteken komt de verdachte ten val. Dat is het moment waarop de agent hem sommeert te blijven liggen: op zijn buik. Als antwoord trapt de jongen in de richting van de agent.

“We waren beiden uitgeput na het rennen.” De agent waarschuwt de jongen dat hij geweld moet gebruiken als hij niet meewerkt. “Ik ben bewust niet op hem gedoken, want ik was in mijn eentje. Uit veiligheid wil ik dan geen worsteling, maar afstand houden. Ik benader verdachten in zulke situaties pas als verdachten op hun buik op de grond liggen of op hun knieën zitten en van me af kijken.“

Op vrije voeten

De verdachte lijkt - volgens het gepubliceerd verslag - niet onder de indruk. Hierop gebruikt de agent de wapenstok en pepperspray en waarschuwt de agent de verdachte - die een poging doet tot vluchten - dat hij op zijn knieën moet gaan zitten. Maar de jongen blijft lopen. Op het roulerende filmpje is dat te zien. De verdachten krijgt nog een paar klappen met de wapenstok. En dan gaan omstanders zich er mee bemoeien. "Laat hem gaan, hij heeft niks gedaan. Doe normaal, k#nkerhond, kom dan." Binnen een mum van tijd is de agentj omsingeld en vraagt hij om spoedassistentie, waardoor zijn collega’s hem kunnen redden.

“Dat ik met mijn rug tegen een muur moest gaan staan, zodat burgers me niet in de rug kunnen aanvallen. Dát zo’n groep je wil aanvallen. Dat doet iets met je. Ik had heel veel zin in mijn dienst. Ik zei nog bij de startbriefing dat we na afloop vooral met zijn allen nog een oliebol moesten eten. Maar de debriefing was nu heel anders dan dat ik me had voorgesteld. Ik was heel emotioneel. Later zag ik op mijn horloge dat ik tijdens het incident even een hartslag van 218 had.''

De 17-jarige verdachte is inmiddels op vrije voeten.


Foto: Digitaal Dagblad