Amnesty geschokt door gebruik taser

mainImage
Amnesty geschokt door gebruik taser

Amnesty International is geschokt door het bericht dat agenten een stroomstootwapen hebben gebruikt tegen een 73-jarige dementerende man in een Rotterdamse zorginstelling. ''Dit is geen incident, maar illustreert een groter probleem", zegt de mensenrechtenorganisatie.

Volgens Amnesty blijkt uit de politieverklaring over het incident dat de politie de risico’s van het stroomstootwapen volstrekt niet serieus neemt. ''Volgens de politie is de taser een middel dat na inzet geen letsel geeft. Maar bij gebruik tegen mensen met psychische problemen en ouderen bestaat wel degelijk een verhoogd risico op (dodelijk) letsel. Zij zijn geen gevaarlijke criminelen en hun levens zouden niet op het spel gezet mogen worden."

Eerder onderzoek liet al zien dat de politie de taser geregeld niet professioneel en onrechtmatig gebruikt, bijvoorbeeld in een kwart van de gevallen tegen mensen met psychische problemen. ''Ondanks dat rapport neemt de politie geen maatregelen om het onverantwoorde gebruik aan banden te leggen. Daarmee nemen ze een onacceptabel risico met de gezondheid van burgers en brengen ze politieagenten in onzekerheid over wat wel en niet mag", aldus Amnesty.


| Foto: Digitaal Dagblad