Andere oplossingen voor lerarentekort in Rotterdam

23 November 2019, 00:21 uur
Algemeen
mainImage
Inzet rechts boven: Raadslid Enes Yigit

Rotterdam kampt met een ernstig lerarentekort, schrijft raadslid Enes Yigit van Denk. ‘’In tijden waar ouders voor de klas gezet moet worden, het aantal lesuren verminderd moet worden, een deel van de lessen online vanuit huis gegeven moet worden, is het toch onvoorstelbaar en onbegrijpelijk dat mensen die zich willen opleiden tot leraar, moeten afhaken omdat de drempel te hoog is?’’

Enes Yigit varieert z’n ontmoetingen. Soms spreekt hij Mohamed op de Wolfert van Borselenschool, soms, zoals nu, staat hij oog in oog met Patrick Vennix, die na jaren gewerkt te hebben wel eens iets anders wilde. ‘’Vol goede moed begon hij aan de pabo’’, schrijft hij. ‘’De kosten bleken echter fors: het collegegeld bedroeg 5700 euro per jaar, omdat het om een tweede hbo-studie ging. Patrick wilde de studie dolgraag afmaken, maar zag op tegen de kosten.”

Vraag van Yigit aan onderwijswethouder Kasmi, die hij in z’n feuilleton strak houdt: ‘’Vindt u dit ook zorgelijk en onwenselijk? Scholen dreigen bij ziekte van de juf of meester de klas naar huis te moeten sturen omdat er een tekort is aan leraren. Maar tegelijkertijd wordt het mensen moeilijk gemaakt om voor de klas te staan.’’ Rara.

Slotsom: Yigit hoopt dat Kasmi bereid is om in gesprek te gaan met onderwijsinstellingen in Rotterdam en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om in samenwerking met elkaar te kijken naar de mogelijkheden om het forse verschil in collegegeld tussen een eerste en een tweede studie te verlagen.