Bediening Prinses Irenebrug op de schop

mainImage
Bediening Prinses Irenebrug op de schop

De Prinses Irenebrug over de Rotte in Rotterdam-Terbregge gaat woensdag voor het laatst handmatig open en dicht. Voortaan wordt de brug op afstand bediend, vanuit een centrale op de Kop van Zuid.

Normaal gesproken werd de brug zeven maanden per jaar, zeven dagen per week bemand. De overige tijd gebeurde bediening op afroep: binnen een uur moest de brugwachter naar de brug komen, om de brug te openen.

De Prinses Irenebrug, de verbinding tussen Kralingen en de Molenlaan in Hillegersberg, mag enkel op gezette tijden open. Afhankelijk van de hoeveelheid pleziervaart kon het zo zijn dat een brugwachter op een dag geen enkele keer de brug hoeft te bedienen.

Nu het besturingssysteem van de brug aan vervanging toe is na dertien jaar, blijkt de meest effectieve oplossing om de brug niet meer ter plekke te bedienen. De brug wordt toegevoegd aan de bediencentrale bij de Erasmusbrug. Vanaf die plek bedienen twee brugwachters nu al continue zeven andere bruggen in Rotterdam.

"We besparen als gemeente op deze manier meer dan een ton op jaarbasis aan inhuurkrachten", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

De bediening op afstand gaat vanaf april 2019 in. Tot die tijd gebeurt het openen op afroep.


Foto: Digitaal Dagblad