Begroting met hakken over de sloot

mainImage
Begroting met hakken over de sloot

De gemeenteraad van Rotterdam heeft de voorgestelde begroting aanvaard. De coalitiepartijen GL, VVD, PvdA, D66 en CU/SGP sloten keurig de rijen en daarmee kwam in de nacht van dinsdag op woensdag een einde aan een marathonzitting. Geen verrassingen in de havenstad: alle oppositiepartijen stemden tegen.

De grootste bezwaren tegen de begroting waren volgens de vertegenwoordigers van Leefbaar Rotterdam, Denk, Nida en 50Plus, dat wethouder Adriaan Visser van financiën voor 22 miljoen aan stelposten in de begroting had opgevoerd (Joost Eerdmans noemde dit een Grieks model), dat er catastrofaal was bezuinigd op de zorg en dat er veel te veel sloop van woningen op het programma staan. De oppositiepartijen PVV en Partij voor De Dieren legden geen stemverklaring af.

Als de coalitie en oppositie geen dissidenten kent is het verschil één stem. Dat was vannacht ook het geval.

De grootste uitgave voor Rotterdam is de 150 miljoen, die gereserveerd is voor de duurzaamheidstransitie. In de komende vier jaar wordt een begin gemaakt met de reductie van de CO2 uitstoot, die in 2030 moet uitkomen op een reductie van 49%. Rotterdam is landelijk verantwoordelijk voor 20% van de totale CO2-uitstoot en van die 20% is de haven weer 9o% de boosdoener.


| Foto: Digitaal Dagblad