Bescherming kleine ondernemer gewenst

mainImage
Bescherming kleine ondernemer gewenst

Kleine ondernemers en zzp’ers moeten beter worden beschermd tegen grote opdrachtgevers die hen oneerlijk behandelen. Zij zouden naar toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) moeten kunnen stappen als ze worden benadeeld, vinden regeringspartijen CDA en D66.

Volgens de partijen is het voor kleine ondernemers nu nog lastig op hun strepen te staan. Een proces is duur, en ze lopen het risico een opdrachtgever kwijt te raken, zo redeneren CDA en D66.

''Wanneer facturen keer op keer te laat worden betaald, sta je nu als kleine ondernemer vaak met je rug tegen de muur’’, stelt CDA’er Mustafa Amhaouch. ''Dat kan en mag niet de bedoeling zijn.’’ Ook D66-Kamerlid Kees Verhoeven ziet een rol voor de ACM weggelegd. ''Zzp’ers en mensen met een paar medewerkers kunnen te vaak moeilijk opboksen tegen de marktmacht van grote bedrijven. Dan moet deze mkb’er op de bescherming van de ACM kunnen rekenen.’’

Ze willen hun voorstel dinsdag bespreken, bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken. Dat departement onderzoekt momenteel de machtsverhoudingen tussen grote bedrijven en kleine ondernemers.


Foto: Digitaal Dagblad