Over oud-burgemeester André van der Louw (1933-2005) verschijnt vrijdag een biografie: ‘De Kroonprins van Nieuw Links’.
Als burgemeester van Rotterdam trok André van der Louw (1974 - 1981) geregeld de wijken in. Daarbij ging hij een lastig gesprek met bewoners nooit uit de weg. Die openheid en toegankelijkheid onderscheidde hem van zijn voorgangers en droeg bij aan de populariteit die hij tot de dag van vandaag in Rotterdam geniet.
Jantje Steenhuis, directeur van het Stadsarchief Rotterdam: ''Van der Louw zette de deuren van het stadhuis voor de burgers open, in tegenstelling tot de meer deftige en afstandelijke stijl van de burgemeesters vóór hem.''
Van der Louw werd geboren in Den Haag als zoon van de melkboer Cornelis van der Louw en Sjouke Eker. Hij volgde de Mulo en de Middelbare handelsavondschool in Den Haag. In zijn jeugd was hij bestuurslid van de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), waarover hij later het boek ‘Rood als je hart’ schreef. Op 16-jarige leeftijd werd hij lid van de PvdA.
Van der Louw was in 1966 medeoprichter van 'Nieuw Links' en streefde naar veranderingen in de leiding en de koers van de PvdA. In 1971 was hij kort Tweede-Kamerlid. Van 1971 tot 1974 was Van der Louw partijvoorzitter van de PvdA. Na zijn voorzitterschap was hij zeven jaar lang een zeer geliefd burgemeester van Rotterdam.
Hij liet dit ambt achter zich toen hij de mogelijkheid kreeg om minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk te worden in het Kabinet Van Agt II. Toen dit kabinet al na een half jaar viel zat hij nog een jaar in de Tweede Kamer. Later werd hij voorzitter van de Rijnmondraad, voorzitter van de NOS en van de KNVB-sectie betaald voetbal.
André van der Louw overleed op donderdag 20 oktober 2005. Hij werd 72 jaar. De biografie is verkrijgbaar bij uitgeverij Prometheus. Auteur is schrijver Chris Hietland, verbonden aan het Biografie Instituut in Groningen. De biografie is ook zijn proefschrift voor de graad van doctor aan de Universiteit van Groningen.