''Burgemeester moet 'benoemd' blijven''

mainImage
''Burgemeester moet 'benoemd' blijven''

Burgemeesters, wethouders, raadsleden en gemeenten dringen er bij de Eerste Kamer op aan de huidige aanstellingswijze van burgemeesters niet uit de Grondwet te halen. Het wetsvoorstel hiertoe wordt volgende week dinsdag in de senaat behandeld.
Zonder een visie op de toekomst van de lokale democratie en bestuur is het risicovol om de benoemingswijze uit de Grondwet te schrappen, meldt binnenlandsbestuur.nl.

De 31 burgemeesters, die de brief hebben geschreven en tegen het systeem van de gekozen burgemeester zijn, hechten waarde aan hun ‘onafhankelijke positie, boven de partijen en tussen onze inwoners’. Ook vinden zij – onder wie burgemeester Aboutaleb van Rotterdam - het belangrijk om samen met politie, Openbaar Ministerie en andere instanties aan de handhaving van veiligheid en openbare orde te werken.

‘’Of we nu bedreigd worden of niet, in een steeds meer gepolariseerd politiek krachtenveld hechten wij aan de verbindende en integriteitbevorderende rol die wij kunnen vervullen jegens onze gemeenteraden en colleges. Een rol waarbij wij bijdragen aan een situatie waarin gekozen politici hun werk goed kunnen doen.’’

Ook Aboutaleb wordt al geruime tijd dagelijks bewaakt.


Foto: Digitaal Dagblad