CDA wil Heerenboeren in Rotterdam

mainImage
CDA wil Heerenboeren in Rotterdam

Heerenboeren is een concept voor coöperatieve boerderijen die door burgers worden gerund. Christine Eskes van het CDA ziet er wel iets in voor Rotterdam. Burgers die gedeeld eigenaar zijn van hun eigen boerderij. Ze wonen er niet, maar hebben er hun eigen boomgaard, telen er hun eigen groenten en maken gebruik van de diensten van één echte professionele boer die het klappen van de zweep kent.

‘’De burgers zijn de afnemers van wat de boerderij aan voedsel oplevert. Dat vergroot de betrokkenheid en ook de kennis van de productie van voedsel’’, vindt Eskes. ‘’Een directere relatie tussen producent en consument is bijna niet mogelijk. En dit zorgt ervoor dat voedsel lokaal en duurzaam geproduceerd kan worden en dat is een uitstekend initiatief dat past bij de ambities van dit college.’’

Het enige knelpunt in Rotterdam is geschikte grond. In provincies als Brabant hebben de Herenboeren soms wel 20 hectaren tot hun beschikking, waarvoor ze ook zelf het huurgeld ophoesten. Gemeentelijk bijdragen zijn niet nodig. Maar waar vind je in Rotterdam zo'n lap grond? Dat is de vraag die Eskes maandag aan het gemeentebestuur heeft voorgelegd.


| Foto: Digitaal Dagblad