mainImage

De Duizendknoop lacht Rotterdam uit

Raadslid Kockelkoren (GroenLinks)
20 september 2019, 18:43 uur
Algemeen

GroenLinks in Rotterdam roept de gemeente op om steviger in te zetten op de bestrijding van de Duizendknoop. Deze plant is in Rotterdam in opmars en komt op tientallen plaatsen voor. De planten beschadigen dijken, kabels en gebouwen. Ook mensen met een (volks)tuin bezien de opmars van deze plant met vrees. De Aziatische Duizendknoop verdrukt andere planten en is bijna niet te stoppen. Eerder dit jaar veroorzaakte de plant een complete stillegging van een bouwtraject aan de Groene Hilledijk.

GroenLinks wil dat de gemeente beter in kaart brengt waar de plant groeit. Zonder deze kennis kan verspreiding niet worden voorkomen. Verspreiding gebeurt door het verplaatsen van grond of maaiafval van de plant. Astrid Kockelkoren van GroenLinks vraagt het stadsbestuur in actie te komen. Per groeihaard moet gekeken worden wat slim beleid is. Kan de plant bijvoorbeeld nog uitgegraven worden of wordt de verspreiding alleen gestopt door verstandig maaibeleid? Medewerkers in groenonderhoud zouden hier beter op getraind moeten worden en beloond met een Duizendknoopdiploma.

GroenLinks raadslid Astrid Kockelkoren: “Bijna elke keer als ik een groen initiatief in de stad bezoek komt deze plant ter sprake. Iedereen doet wat hij kan om de plant tegen te gaan, maar er is te weinig samenhangend beleid. Het bestrijden van de plant is ook lastig want die houdt zich niet aan eigendomsgrenzen. Duizendknoop groeit op grond van particulieren, van de gemeente, van ProRail, enzovoorts. Ik roep daarom de gemeente op om het voortouw te nemen in een daadkrachtige aanpak. Ga met al deze partijen om tafel en bekijk per locatie wat goed werkt. Het probleem lijkt nu nog enigszins beheersbaar. Wat mij betreft is voorkomen beter dan genezen. Het is dus zaak de verspreiding zo snel mogelijk te stoppen.”