De vos is bezig met een opkomst in de stad, vooral in de noordelijke wijken van Rotterdam. Moeten we daar blij mee zijn of niet. Stadsecoloog Olaf van Velthuijsen is er nog niet uit: 'Is de vos een plaagdier of niet?'.
Een recent artikel in NRC Handelsblad noemde de vos ‘het grootste roofdier’ in de stad. Het verhaal stipt ook het gegeven aan dat er meerdere vossenburchten in Rotterdam zijn. En onlangs dook er ook een filmpje op van twee dartelende vossen op de Maasvlakte. Voor Olaf van Velthuijsen, stadsecoloog, bij de gemeente Rotterdam, is dat allemaal geen nieuws. ‘Om de zoveel tijd is er weer even aandacht voor de vos in de stad.’
Als stadsecoloog houdt Velthuijsen zich onder meer bezig met de verhouding tussen stedelijke ontwikkelingen en de natuur. Bij bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten bekijkt hij samen met zijn collega’s – er zijn inmiddels tien stadsecologen in dienst bij de gemeente – wat voor impact deze ontwikkelingen hebben op de omliggende natuur. De stadsecologen adviseren ook ten aanzien van plaagdieren en overlast gevende dieren.
Velthuijsen schat dat er zo’n vijftig tot zestig vossen binnen de gemeentegrenzen bivakkeren. Vooral in de noordelijke wijken. ''Het is de laatste jaren de trend dat we makkelijk de stad uit willen. De natuur in. Daar zijn dus ook routes voor gemaakt. Gevolg daarvan is dat de natuur dus ook makkelijker de stad ín kan komen.'' Natuur die je in eerste instantie misschien niet verwacht in een woonwijk. Zoals de vos dus.
''De discussie die op dit moment gaande is: is de vos een plaagdier of niet?'' Het antwoord ligt nu nog in de midden. De aanwezigheid van de vos in de stad heeft namelijk nadelen, maar ook voordelen. Het dier is een roofdier en jaagt dus op kleinere plaagdieren die we liever kwijt dan rijk zijn, zoals ratten, maar ook konijnen. Er is ook een nadeel. ''Er is een theoretische kans dat hij ook kleinere huisdieren pakt. Stel, je hebt kippen in een ren en hij weet daar binnen te komen…''
Bovendien is de vos in dat opzicht een beetje eigenaardig: hij zou in zo’n ren de neiging hebben om niet alleen die ene kip te pakken die hij wil opeten, maar ook de andere kippen te doden. ''Alsof hij een soort waas voor zijn ogen krijgt, alles in de buurt moet dan ook dood.'' Oftewel: het dier zou dan een bloedbad kunnen aanrichten.
Overigens: een paar jaar geleden was er in Schiebroek ophef over een vos die mensen had gebeten. ''Achteraf bleek dat dit dier gevoerd was door bewoners. Dan ontstaan er wel problemen, als het dier gewend raakt dat het eten krijgt van mensen en hij krijgt het op een gegeven moment niet meer, dan wordt het agressief.''
Het aantal vossen in de stad is nu absoluut niet zorgwekkend, benadrukt Olaf. Hij verwacht ook niet dat ze ooit echt in het centrum zullen gaan rondlopen. ''Daar is het echt de vol en te druk. Daar kunnen ze zich niet verstoppen''.