mainImage

Den Blijker kookt voor Rotterdamse daklozen

19 december 2019, 13:39 uur
Algemeen

Kreeft, krabsalade en ander culinaire traktaties gaat Nederlands’ bekendste topkok Herman den Blijker koken voor tientallen daklozen op Eerste Kerstdag. Het menu wordt in één van de meest trendy Rotterdamse restaurants op de Kruiskade Le Grand gastvrij geserveerd aan de daklozen, gelardeerd met muziek en entertainment.

Dit traditionele Rotterdamse Daklozen-Kerstdiner wordt voor het vierde jaar op een rij een hartverwarmende sociale happening, met natuurlijk een handige goodie bag voor tientallen daklozen om de winterse dagen warm en weerbaarder door te komen. Initiatiefnemer en gastheer Leo Houkamp vindt het niet meer dan logisch dit event te organiseren: “We hebben te weinig oog voor deze groep mensen.” Compaan Asha Lachman van Stichting Everyday People vult aan: “Niet iedereen wordt geboren als Guus Geluk. Dan komt het aan op de samenleving en particulieren om deze mensen niet in de kou te laten staan.”

Het kerstdiner roept iedereen op om daklozen als mens te zien en te waarderen. “Dat is wat we hiermee willen promoten én voorleven. Kijk in 2020 gewoon naar de dakloze als mens. Verplaats je even in hun schoenen. Maak eens een praatje. Biedt wat menselijke warmte. Deze groep mensen verdient het om meer betrokken te worden, gezien te worden en geholpen te worden. We behandelen ze namelijk onbewust als de moderne paria’s, untouchables, de Bijbelse melaatsen; we lopen er snel met grote boog omheen. Dat is funest. Het is gewoon schrijnend als je wordt buitengesloten, op de straat leeft, slapend in de goot en de weg terug nog amper weet te vinden. Met een aandachtig en vriendelijk gesprek is de sociale isolatie van een dakloze al te doorbreken. Dan kan de dag weer vol warmte en hoop zitten voor hem of haar”, vertelt Houkamp.

Sociaal betrekken, waar mogelijk activeren en vooral als mens waarderen… dat is ook de motivatie van Asha Lachman die met de stichting Everyday People haar voelhorens uitspreidt in de wereld van daklozen. Recent lanceerde zij het eerste Rotterdamse daklozenmagazine – gemaakt door daklozen - waarvan ook de opbrengst naar de daklozen gaat. “De eerste editie is uitverkocht is en er is veel vraag gekomen naar een tweede editie. We willen nog meer doen om daklozen een weg terug te bieden.”

Op eerste Kerstdag wordt de rode loper uitgerold voor de daklozen en zullen BN’ers als Sander de Kramer, Henk Fraser en anderen acte de préséance geven. Met de champagne, kreeft, verse broodjes met krabsalade, belangeloos gekookt door Herman Den Blijker, wordt het intens genieten. Asha Lachman; “Herman heeft beloofd een culinair hoogstandje te maken. Het gastvrije diner met keuze tussen vis, vlees of vegan en een muzikaal optreden wordt een aangename, opluchtende verrassing voor de doelgroep die in de Rotterdamse binnenstad vaak met de nek wordt aangekeken. We laten zien dat het anders kan.” Houkamp: “Niet iedereen wordt met een gouden lepel geboren zoals velen van ons. Dan komt het aan op de samenleving en particuliere hulp. We kunnen echt beter met elkaar en voor elkaar. Ook buiten de kersttijd om. Ook dat is het saamhorigheidsgevoel; om er voor elkaar te zijn.With a little help of my friends, zeg maar.”

 


Foto: ANP