Denk twijfelt aan eerlijkheid docenten

mainImage
Denk twijfelt aan eerlijkheid docenten

Enes Yigit, raadslid van Denk, is er achter gekomen dat docenten van groep 8 kinderen uit gezinnen die minder te besteden hebben een lager schooladvies mee krijgen dan kinderen uit welvarendere gezinnen. Hij schrijft dat hij dit las in Trouw.

Uit de publicatie bleek volgens hem dat sinds 2015 basisscholen verplicht zijn leerlingen uit groep 8 een advies mee te geven. ''Dit gebeurt op basis van inschattingen die de docent maakt. Het oordeel van leraren is dus leidend ten opzichte van de eindtoetsresultaten'', meldt Yigit, ''en in Rotterdam zijn er veel gezinnen met lagere inkomens. Dit heeft vaak nadelige gevolgen voor deze leerlingen. Met name het talent van meisjes gaat hierdoor verloren. Dat je voor een dubbeltje geboren bent, mag in onze Rotterdamse samenleving niet betekenen dat je nooit een kwartje mag worden.’’

Denk heeft onderwijswethouder Kasmi gevraagd de resultaten van de eindtoets te onderzoeken en daarna te antwoorden op de knellende vraag hoe het komt dat kinderen met een hoge CITO-score toch een laag advies krijgen vanuit basisscholen?


Foto: Digitaal Dagblad