Erasmus MC wint Architectuurprijs

mainImage
Erasmus MC wint Architectuurprijs

Het Erasmus MC is winnaar geworden van zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs van de Rotterdam Architectuurprijs. Uit de 52 inzendingen waren er tien projecten die de actuele kwaliteit van de architectuur in Rotterdam het beste lieten zien. Bouwwethouder Bas Kurvers reikte de prijs uit aan het Erasmus-team.

De eervolle vermeldingen van de vakjury gingen naar De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam. Het publiek kon ook stemmen op de tien projecten van de juryselectie. Bijna zesduizend mensen brachten hun stem uit. Het werd een nek-aan-nekrace tussen de publieksfavorieten Erasmus MC en VMBO Melanchton Rotterdam, waarbij ook hier het Erasmus MC eerste werd. De derde plaats was voor Pakhuismeesteren.

Winnaar van de vakjuryprijs is het Erasmus MC. Zestien jaar lang is in het hart van de stad gewerkt aan het medisch centrum van de toekomst dat in 2018 binnen de tijd en binnen het budget werd opgeleverd. De uitgangsgedachte was om het medische onderzoek, onderwijs en alle ziekenhuisfuncties op één plek in het hart van Rotterdam te bundelen in een complex als een medische stad.

De bouw betekende een omvangrijke logistieke operatie. Op een relatief klein terrein in een druk gedeelte van Rotterdam moest een uiterst complexe nieuwbouw verrijzen terwijl het bestaande ziekenhuis in bedrijf zou blijven: de architectonische variant van een openhartoperatie. De verblijfskwaliteit is een van de grootste kwaliteiten van het Erasmus MC. De inrichting van het ziekenhuis volgt de principes van healing environment en levert met de aandacht voor groen, daglicht, buitenruimte en de autonomie van de patiënt een belangrijke bijdrage aan stressreductie en herstel. De jury kijkt met groot ontzag naar de integratie van al deze kwaliteiten.


Foto: Digitaal Dagblad