Erasmus: studie oudere nierpatiënten

mainImage
Erasmus: studie oudere nierpatiënten

Onderzoekers van het Erasmus MC gaan bij oudere niertransplantatiepatiënten kijken of een aangepast afweeronderdrukkend behandelschema leidt tot betere resultaten.

De studie is mogelijk dankzij een subsidie van € 1.2 miljoen van ZonMw. De studie heet OPTIMIZE.

Patiënten met het laatste stadium van nierfalen komen in aanmerking voor een niertransplantatie. Na een succesvolle transplantatie neemt de levensverwachting toe en verbetert de kwaliteit van leven. Daarbij is een niertransplantatie goedkoper dan dialyse.

In Nederland worden per jaar zo'n duizend niertransplantaties uitgevoerd, in acht transplantatiecentra. Eenvijfde ervan vindt plaats in het Erasmus MC. Daar wordt meer dan de helft uitgevoerd met een nier van een levende donor, veelal een familielid, partner of vriend(in).

Dr. Hesselink: "Zo'n een op de drie van de getransplanteerde patiënten in Nederland, ook in het Erasmus MC, is ouder dan 65. De leeftijd is een belangrijke voorspeller voor de uitkomst van een niertransplantatie. Anders dan bij jongeren, hebben oudere patiënten een hoger risico om te overlijden aan kanker en infecties, maar is hun risico om de nier aan een afstoting te verliezen juist kleiner."

"Hun kleinere risico op afstoting heeft te maken met de veroudering van het immuunsysteem. Het lijkt dus logisch om oudere patiënten een mildere afweeronderdrukkende behandeling te geven dan jongeren. Een tweede overweging voor een mildere behandeling is dat nieren van oudere donoren preferentieel worden toegewezen aan oudere patiënten. De conditie van deze oudere nieren is veelal minder in vergelijking met die van jongere donoren."

In totaal zullen 380 niertransplantatiepatiënten van 65 jaar of ouder meedoen aan deze studie.


Foto: Digitaal Dagblad