Gedenksteen Scheepswerf Piet Smit Jr.

mainImage
Gedenksteen Scheepswerf Piet Smit Jr.

De Piet Smitkade heeft sinds vrijdag een gedenksteen die herinnerd aan de oude scheepswerf Piet Smit Jr, die ook bij alle oude supporters van Feyenoord bekend is. De werf was recht tegenover De Kuip, waar nu de woonwijk De Veranda met torenhoge flats over de Maas uitkijkt. Op menig trainingsfilmpje dat op de bijvelden van het stadion werd opgenomen ziet men de hijskranen van de werf.
In het bijzijn van enkele oude medewerkers van de in 1872 opgerichte en uiteindelijk op 22 september 1987 failliet verklaarde scheepswerf was het havenwethouder Adriaan Visser die de gedenksteen namens Stadsbeheer onthulde.

Pieter Smit (1848-1913) was de oprichter van de NV Scheepsbouw en Machinefabriek De Industrie. Toen in Ridderkerk. In 1893 werd het bedrijf overgeplaatst naar Rotterdam en omgedoopt in de NV Machinefabriek en Scheepswerf van P. Smit Jr. In 1912 verkocht Pieter Smit zijn aandelen in de vennootschap aan de Rotterdamse zakenman D.G. van Beuningen, de grondlegger van De Kuip. Tot de bekendste schepen die P. Smit Jr. heeft gebouwd behoren de Noordam, de Oranjefontein en de Cunard Ambassador als laatste in 1972.


| Foto: Digitaal Dagblad