Gemeente geeft het groene voorbeeld

mainImage
Gemeente geeft het groene voorbeeld

De gemeente Rotterdam haalt een flinke bezem door haar assortiment aan auto's. Honderden voertuigen worden vervangen door een duurzame variant.

487 auto’s, 209 vrachtwagens, 177 bestelbusjes: het is slechts een kleine greep uit de collectie auto's van de gemeente Rotterdam. Dan zijn bijvoorbeeld de 135 scooters, 309 pick-up trucks of 310 machines als trekkers en bladblazers nog niet meegeteld. Al met al een hoop milieuvervuilers.

Daar wil de gemeente Rotterdam een einde aan maken. Nog dit jaar moet ruim een derde van de auto’s elektrisch of op waterstof rijden en moet de helft hybride zijn. Binnen vijf jaar mag geen van de auto’s nog een belasting zijn voor het milieu.

Het inruilen van de voertuigen voor een duurzame variant gaat op basis van natuurlijk verloop: als een leasecontract voor een ‘vieze’ auto afloopt, wordt het vervangen door een ‘schone’ auto.

Het vergroenen van het wagenpark kost volgens een woordvoerder van de gemeente geen extra geld. ,,De aanschafkosten van elektrische auto’s zijn iets hoger maar het onderhoud en de brandstof zijn goedkoper, waardoor de kosten min of meer gelijk zijn.” Door de hausse aan groene wagens moet de stad ook nieuwe laadpalen aanschaffen voor op eigen terrein. De woordvoerder denkt dat ook die de kostenpost niet laten groeien.

Wat voorlopig nog niet massaal vervangen wordt, zijn de trucks en vrachtwagens, die bijvoorbeeld het vuilnis ophalen of strooien als het glad is. Over vier jaar is hooguit de helft van dat zware materieel uitstootvrij. Volgens de gemeente zijn er nog geen goede, betaalbare alternatieven voor de grote, vervuilende wagens.

De stad leaset alle wagens bij Roteblease. Dat is het leasebedrijf van de gemeente, waardoor alle voertuigen Rotterdams eigendom zijn. Alle voertuigen die de gemeente afdankt, zullen via een veiling verkocht worden.


| Foto: Digitaal Dagblad