Genoeg te doen in Blijdorp bij Monumentendagen

mainImage
Genoeg te doen in Blijdorp bij Monumentendagen

Tijdens de Open Monumentendagen die zaterdag en zondag plaatsvinden kunnen liefhebbers van cultuur en historie in Diergaarde Blijdorp hun hart ophalen: met een speciale rondleiding over architect Sybold van Ravesteyn.

Nieuw dit jaar is een preview van het monumentale roofdierengebouw dat gerestaureerd en geschikt gemaakt wordt voor een groep gelada's (baviaanachtigen). De officiële opening vindt plaats rond de herfstvakantie maar nu is al tezien hoe het gebouw is opgeknapt en aangepast aan de toekomstige bewoners. Het monument is zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

Tijdens de rondleiding is er ook aandacht voor de vele sierlijke ornamenten en sculpturen.

Historie: een sprookjestuin
Blijdorp was de eerste dierentuin ter wereld die in een keer door één architect is ontworpen: een totaalontwerp. De Diergaarde werd geopend in 1940. Van Ravesteyn (1889-1983) was een eigenzinnige en vooruitstrevende architect met een hoogst individuele stijl. Hij combineerde sierlijke lijnen, ornamenten en beeldhouwwerken met de moderne uitgangspunten van het ’Nieuwe Bouwen’. Alles draaide om de schoonheid van de architectuur.

Verschillende monumenten in Blijdorp (in totaal 21) zijn de afgelopen jaren gerestaureerd en hebben een andere bestemming gekregen, aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Zo is de monumentale entree aan de Rivièrahalzijde weer in oude glorie hersteld. Ook het voormalige giraffenverblijf en de oude theeschenkerij zijn gerestaureerd en in gebruik als leeuwenverblijf en restaurant in oosterse sferen. De gerestaureerde linkervleugel van de Rivièrahal herbergt nu zwarte neushoorns en dwergnijlpaarden. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de restauratie en omvorming van het voormalige roofdierengebouw tot geschikt apenverblijf.


Foto: Digitaal Dagblad