Grafstem ‘The Selfkicker’ in Café Ari

mainImage
Grafstem ‘The Selfkicker’ in Café Ari

door Jim Postma

In een bomvol en ‘uitverkocht’ eetcafé Ari aan de Nieuwe Binnenweg is zondag het nieuwe boek over literair café De Overheid ten doop gehouden. Veldprediker Rob de Moes, een van de oprichters van De Overheid, hield daarbij een zeer vermakelijke inleiding, maar het was uiteindelijk de ‘grafstem’ van Johnny (‘The Selfkicker) van Doorn (1944-1991) die de zaal wederom plat kreeg, zoals in de hoogtij van zijn vroegere talloze optredens.

Het ging hier om fragmenten van een van zijn performances (opgenomen op de band) in het literaire café aan de Nieuwe Binnenweg 218 dat precies 40 jaar geleden op 12 november 1978 werd geopend. In 1996 sloot het populaire café als ‘literaire tent.’ Het was in die tijd een broeinest van jong literair talent, maar zeer zeker ook van de gerenommeerde oudere garde zoals Bert Schierbeek, Simon Vinkenoog, Judith Herzberg en Jana Beranová. Zelfs internationaal met Amerikaanse Beatgenerations literair goeroe Allen Ginsberg en partner Peter Orlovsky.

Deze internationale gasten waren in die tijd uitgenodigd door Poetry International, maar De Overheid ging vaak met hen aan de haal met de uitnodigingen van oprichters Rob de Moes, Jan Oudenaarden en Hans Verschoor. Dit tot grote irritatie van destijds Poetrydireteur Martin Mooij.

Beschonken
Zijn gasten kwamen immers na een voorbezoek aan De Overheid beschonken terug, terwijl zij ’s avonds nog eens ‘officieel’ moesten optreden voor het chique Poetry zelf. (‘Slechts de namen der grote drinkers leven voort’). Maar deze internationale club voelde zich kennelijk  meer thuis in de laagdrempelige De Overheid dan in het ‘rode loper gedoe’ van in de Doelen en later in de Schouwburg.

Het gepresenteerde boek  is weer zo’n typisch Rotterdams literair hebbeding, vol met anekdotes, illustraties, foto’s (onder meer van Wim de Boek) en tekeningen. Zowel in zwart-wit als in kleur. Met name de vele karakteristieke en sfeervolle foto’s verdienen het om veel meer uitvergroot te presenteren, zoals nu in het boek van 108 bladzijden helaas niet het geval is. Voor verzamelaars beslist een ‘juweeltje’ als collectors item. Uitgebracht en uitgegeven door de stichting CulTien Rotterdam (prijs 25 euro).

[caption id="attachment_58794" align="alignnone" width="900"] Wim de Boek (midden) met Peter Blanker (rechts)[/caption]

[caption id="attachment_58795" align="alignnone" width="900"] Links Cor Kraat, met rechts: Hans van Zessen, Nederlands kampioen pistoolschieten[/caption]

[caption id="attachment_58796" align="alignnone" width="900"] Rob de Moes[/caption]

 

 


Foto: Digitaal Dagblad