Dagblad010 | GroenLinks krijgt de mannen erbij

GroenLinks krijgt de mannen erbij

mainImage
GroenLinks krijgt de mannen erbij

Lies Roest van GroenLinks in Rotterdam krijgt half haar zin. Het stadsbestuur zal de verkiezingsdag op 20 maart 2019 en de Dag van de Democratie begin september aangrijpen om 100 jaar universeel kiesrecht te herdenken.
Roest vroeg echter een exclusieve viering voor vrouwen aan, maar die vlieger ging niet op. In 1917 was het algemeen kiesrecht voor mannen ingevoerd. Twee jaar later volgde dat voor vrouwen. Qua data had Roest het gelijk dus aan haar kant, maar om de mannen nu helemaal te vergeten (wat Roest wilde), dat vond het stadsbestuur nu weer net iets te gortig.

Samen met het Stadsarchief en Museum Rotterdam wordt nu onderzocht wat er aan informatie bewaard is gebleven en of die te verwerken is tot een expositie al dan niet in het Stadhuis. Verder krijgen de stemmers op 20 maart 2019 een bijsluiter bij de stempassen die aan de mijlpaal herinnert.

Ook de poging van Roest om de dames Suze Groeneweg en mevrouw J.F. van Kersen-van Muijlwijk – die in 1919 als eerste vrouwen in de Rotterdamse gemeenteraad geïnstalleerd werden – extra te huldigen, ging in rook op. In het antwoord op haar verzoek antwoordde loco-burgemeester Wijbenga: ‘’Niet vergeten mag worden dat aan hun verkiezing bijna vijftig jaar strijd vooraf is gegaan. In zekere zin hebben zij geoogst wat anderen, mannen én vrouwen, hebben gezaaid.’’

Ook moest Roest de teleurstelling slikken dat er geen geld zal worden uitgetrokken voor gedenktekens.


Foto: Digitaal Dagblad