Hallo raadsleden, trek knip voor de Evenaar

mainImage
Hallo raadsleden, trek knip voor de Evenaar

De leefbaarheid in het zorgcomplex De Hoeksteen is actueel gedaald naar het niveau van zorgelijkheid.

Sinds de instroom van de eerste tien psychische patiënten vanuit elders in Rotterdam is het volgens Leefbaar mis rondom en in het gebouw.

Raadslid Michel van Elck, die zich tevens al wekenlang inzet voor de ouderen in het andere zorgcomplex in de Oosterflank - de Evenaar - en zich in die hulp door de wisseling van de macht aan de Coolsingel beknot heeft gezien, ook door linkse partijen die de ouderenzorg altijd hoog in hun vaandel hebben, spreekt inzake De Hoeksteen over ‘ernstige wantoestanden’: messentrekkerij, intimidatie van hoogbejaarden, dronkenmanschap en het gebruik van drugs door nieuwkomers.

Overigens blijft de situatie rond de Evenaar een nachtmerrie voor het stadsbestuur. Zelfs burgemeester Aboutaleb werd in het conflict betrokken en via de beslisambtenaren geënthousiasmeerd om de wijk Oosterflank 50.000 euro te beloven voor extra voorzieningen. Niet als voorwaarde om daarna 'stil te zijn' - want dan zou het op omkoping lijken en op die aantijging van Denk ontplofte Aboutalen bijna - maar wel in de hoop dat wethouder Sven de Langen dankzij die geldelijke geste vrij spel zou krijgen om 30 psychiatrische patiënten als bewoners aan de Evenaar te kunnen toevoegen. Een Evenaar - want dat is de crux - die actueel door een enorme daling van het inwonersaantal zwaar verlies draait.

''Dit is nu zo'n kwestie die je je stad niet gunt'', aldus Dagblad010-socioloog drs. Sjors van Maurik. ''Je denkt, als kind, dat je ouders veilig in een bejaardenzorgsituatie zitten en dan blijkt - om welke reden dan ook - het bewonersquotum van dat veilige huis zó drastisch terug te lopen dat Humanitas zegt: sluit de boel maar, want we kunnen het niet meer betalen.
Dat wil zo'n wethouder ook niet en die krijgt de markt naar zich toe. Een triest woord in dit verband, markt, maar zo is het wel. En dan blijken er 30 psychiatrische patiënten te wachten op een beter onderdak. En dan is de paniek compleet. Want daar zit niemand in de Evenaar op te wachten, maar ook de wijk Oosterflank niet.
Te meer niet omdat deze wijk officieel gevrijwaard is van verdere overlast. Zo'n wijk krijgt dan een kleurtje. Stelt niks voor zo'n regelgeving, want het gebeurt nu toch. Ook logisch en menselijke, want waar moet je anders heen met die dertig mensen, die we ook hebben te beschermen. Kortom, ik heb te doen met die jonge wethouder. En ook met de raadsleden die de oudjes beschermen. En dan zeg ik, hallo burgemeester, hallo nieuwe onervaren raadsleden, als er nu zo makkelijk zoveel geld wordt uitgetrokken om tien raadsleden te kunnen betalen, wees dan genereus en trek de knip. Breng die 30 psychische patiënten onder waar ze perfect functioneren en geholpen worden en gun die ouden van dagen in de Evenaar een rustig slot aan hun leven.''


Michel van Elck knokt voor De Evenaar.


| Foto: Digitaal Dagblad