Dagblad010 | Harde moskeegeluiden? VVD-er Wijbenga vond 't goed
mainImage

Harde moskeegeluiden? VVD-er Wijbenga vond 't goed

De moskee bij de Schie (voor de ingang van het vroegere RFC-complex), Rechts: wethouder Wijbenga (boven) en raadslid Hoogwerf (onder).
4 juli 2020, 00:22 uur
Algemeen

De Rotterdamse VVD-wethouder Bert Wijbenga heeft zich tijdens de zwaarste coronaweken met zijn geluidscoulance voor de moskeeën lelijk in zijn vingers gesneden, naar de mening van Leefbaar Rotterdam. Hij stond namelijk tijdelijk versterkte gebedsoproepen toe en moet volgens raadslid Tanya Hoogwerf nu met lede ogen toezien dat de besturen van de moskeeën ‘’het inmiddels een grondwettelijk recht vinden.’’

Bij Leefbaar zegt men dat Wijbenga tijdig gewaarschuwd is en spreken dan ook in termen van ''zijn zoveelste staaltje van slappe hapbeleid.''

Opvallend is trouwens dat er ook intern bij de VVD kritiek is ‘’op het geschal’’ uit de microfoons van de islamitische gebedshuizen. De liberale raadsleden Versnel en Karremans maakten er zelfs een aparte vlog over, zie bij: video’s.

‘’De moskeeën hebben de tijdelijkheid overboord gegooid’’, schrijft Hoogwerf in een brief aan Wijbenga op een toon van: u heeft zich weer eens in de maling laten nemen.

‘’Een triest voorbeeld hiervan is de veelbesproken Diyanet-moskee aan de Posweg in Hoogvliet'', aldus Hoogwerf. ''Want ten tijde van de vestiging werd buurtbewoners door het bestuur nog bezworen dat het hier niet om een moskee ging, maar slechts om een islamitische vereniging. Al snel werd duidelijk dat dit een zeer misleidende afleidingsmanoeuvre was, met het feit dat de moskee is overgegaan tot gebedsoproepen als definitief bewijs. Nu het erop lijkt dat de moskee de gebedsoproepen permanent wil maken is niet alleen de wijk in alle staten, maar voelt ook de gebiedscommissie zich belazerd.’’

In een poging om de moskeegeluiden te dempen diende de VVD zelf afgelopen donderdag een motie in om de geluiden uit moskeeën en kerken gelijk te stellen. Die motie werd verworpen. Ook door Leefbaar Rotterdam.

Uit de inhoud van de VVD-vlog blijkt dat Versnel en Karremans dit niet begrijpen. Maar Leefbaar (en het CDA) vinden dat de jonge, snelle VVD-ers hiermee een groot risico voor de kerken in de hand werken en dat ze met hun voorgestelde geluidsgelijkheid wel erg makkelijk aan de eeuwenoude gebruiksrechten van de kerken voorbij gaan.