Herman van Veen: speciale band met Rotterdam

mainImage
Herman van Veen: speciale band met Rotterdam

Door Martin Reitsma

Herman van Veen treedt op zaterdag 1 december opnieuw op in de de Rotterdamse Doelen met zijn theatervoorstelling 'Vallen of Springen'. Voorts zal hij zaterdagmiddag 1 december bij boekhandel Donner zijn boek 'Voor het eerst' signeren.

Zijn theatervoorstelling is een combinatie van chansons, clowneske slapstick, poëzie, afgewisseld met persoonlijke anekdotes en wijsheden. Herman toont zich weer die muzikale duizendpoot. Zo speelt hij viool, zit achter de toetsen, beroert de pauken, speelt mondharmonica en verheft rock 'n roll tot ware kunst met zijn gepassioneerde zang en beroert zelfs de drums. Samen met zijn voortreffelijke muzikanten ontving hij lovende recensies in de media. Ook zijn voorstelling van afgelopen woensdagavond in de Rotterdamse Doelen kon op veel bijval en een staande ovatie rekenen. Hier stond een geweldige vakman, een artistieke duizendpoot, die al decennialang aan de top staat.
Het Rotterdamse publiek zong onder meer het nummer 'Twee motten' van Tom Manders, beter bekend als Dorus, uit volle borst mee.
Het pand aan de Mauritsstraat 65 in Rotterdam, waar tot in 1960 de Chemicaliënhandel v/h E. Schuddebeurs NV was gevestigd, werd in 1967 tot het Cabaret Dorus omgebouwd.

Tijdens de voorstelling ook enkele oude successen zoals van Veen zijn lied 'Anne'' dat hij lang geleden schreef voor zijn dochter Anne. De wereld is nog steeds niet mooi maar Anne kan haar nog steeds een beetje mooier kleuren. De show blijft continue boeien waarbij deze gepassioneerde alleskunner zijn muzikanten alle ruimte geeft om ook individueel uit te blinken. De drie zangeressen zingen elk een lied. Jannemien Cnossen in het Engels, Wieke Garcia met scatzang en Edith Leerkes in het Spaans. Daarnaast zijn het uitstekende instrumentalisten op respectievelijk viool, harp en gitaar. Kees Dijkstra speelt op contrabas. 'Vallen of Springen' is dan ook een absolute aanrader. Het gaat hard maar er zijn nog wat kaarten beschikbaar.

Herinneringen aan Rotterdam

Deze muzikale alleskunner heeft een speciale band met Rotterdam. Hij komt er graag en kijkt uit naar zijn optredens in de Doelen en zijn signeersessie bij boekhandel Donner. Hij vertelt: 'als ik aan Rotterdam denk dan zie ik de kleine zaal van de Doelen nog in de steigers staan. Tussen het bouwen door waren wij de eersten die daar ooit speelden'. Feijenoord draagt hij een warm hart toe en zegt: 'ik genoot van de bezoekjes aan Feijenoord samen met mijn zoon. Het is ook mijn club die alleen verliezen mag van FC Utrecht, maar andersom is ook goed hoor. Hij praat vol bewondering over de veerkracht en noeste arbeid van de Rotterdammers en vervolgt met:

'Ik was onder de indruk als mijn vader vertelde over de oorlog en de bombardementen op deze prachtige stad. In gedachten zie ik weer die foto's van ontreddering en verwoesting. Rotterdam herrees en is nu een stad met een verbluffende architectuur'. Ook deed van Veen auditie bij de H.A.L. in Rotterdam: 'als student mocht ik tijdens een auditie voorspelen voor het orkestje van de Holland Amerikalijn. Maar tot mijn spijt werd ik niet aangenomen.'

Nieuw boek

In zijn nieuwe boek 'Voor het Eerst' - verhalen over het ouder worden - schrijft Herman over het onbarmhartige proces van het ouder worden. De geest is vitaal, maar het lichaam hapert soms. De kloof tussen nu en vroeger wordt steeds groter. De ervaringen stapelen zich op, de herinneringen verdringen elkaar. Onverschrokken gaat Van Veen de confrontatie aan met zichzelf en schrijft hij over zijn leven van toen en nu. Hij besluit het interview met: 'als je ouder wordt krijg je door dat je ouders kennis van zaken hadden. Mijn ouders zijn in alles aanwezig. Ik zou ze graag nog eens spreken, dat gaat helaas niet meer. De laatste lach in het theater was altijd van mijn vader. Hij was supertrots op me. Als de zaal ging staan, dan was hij de eerste'.
Het boek van 224 pagina's wordt uitgegeven door Thomas Rap met ISBN nummer 9789400401631.

Info over zijn signeersessie bij Donner via www.donner.nl/herman-van-veen-signeert Aanvang is 14.30 uur.

Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 119 | Rotterdam


Foto: Digitaal Dagblad