Hoe slecht zorgt Rotterdam voor demente ouderen?

8 February 2020, 01:05 uur
Algemeen
mainImage
Pixabay

Het Rijk zorgt (de laatste dertig jaar) slecht voor z’n ouderen. Rotterdam als gevolg daarvan óók. Zorgwethouder De Langen (CDA) is daardoor vaak de gebeten hond, omdat met name de plaatselijke politieke partijen Leefbaar Rotterdam en 50Plus deze bittere gang van zaken niet accepteren. 

De fractie van 50Plus zegt het alleen maar erger te zien worden nu er sinds januari van dit jaar twee nieuwe wetten bij zijn gekomen, die elkaar bijten. Dementerend ouderen en verstandelijk gehandicapten vallen hierdoor tussen wal en schip.

Gevolg: crisisdiensten, die nog zelfstandig wonende licht verwarde mensen te hulp moeten schieten op meestal ‘’nachtelijke dwaaluren’’, weigeren volgens 50Plus dienst omdat het niet onder hun verantwoordelijkheid valt.

Fractievoorzitter Ellen Verkoelen is er des duivels over en beschrijft in een reactie een voorval van een vrouw ''die de weg kwijt is'' en 's nachts bij een winkel van de Jumbo gevonden wordt.

Het is eens te meer pijnlijk, vindt Verkoelen, omdat 50Plus in december van het vorig jaar al heeft aangegeven ‘’dat Nederland 280.000 dementerende mensen telt, waarvan driekwart nog zelfstandig thuis woont. En alleen al in Nederland zorgen er 350.000 mantelzorgers voor iemand met dementie.’’ Met andere woorden: als wetten dan door elkaar heen gaan lopen en iedereen de regie kwijt is, ‘’hoe diep kan je als land zakken?’’

Daarom wil Verkoelen de nieuwe knelpunten op een rij en weten hoe de jeugdige zorgwethouder van Rotterdam erop anticipeert.