Hoek van Holland krijgt metrostation

mainImage
Hoek van Holland krijgt metrostation

De stationsomgeving Hoek van Holland Haven gaat op de schop voor de komst van de H6-weg en de (ruw)bouw van het nieuwe metrostation Hoek van Holland Haven.
Het zijn de eerste stappen op weg naar de realisatie van de spoorverlenging van de Hoekse Lijn tot op het strand van Hoek van Holland. De werkzaamheden beginnen op maandag 10 december.

Het nieuwe metrostation Hoek van Holland Haven, dat de bestaande moderne metrolijn en de spoorverlenging van de Hoekse Lijn met elkaar gaat verbinden, is onderdeel van de zogenoemde 'Harwichknoop'.

Voor het spoor, het metrostation, de stationsomgeving, de H6-weg en de aanwezige dijk is een integraal ontwerp gemaakt. Om een gelijkvloerse instap op de perrons mogelijk te maken wordt het station iets verschoven en het spoor rechtgetrokken.

Als het nieuwe metrostation in gebruik is, wordt het voormalige spoorwegperron van Hoek van Holland Haven gesloopt. Het historische stationsgebouw, dat verbonden is met de StenaLine-terminal, blijft bestaan.

Direct grenzend aan het metrostation worden voorzieningen gerealiseerd, zoals een openbare overdekte fietsenstalling, horeca, technische ruimte en een bestuurdersruimte voor de RET. De nieuwe P&R, bestemd voor openbaar vervoer reizigers, is nagenoeg gereed.

De Hoekse Lijn en de H6-weg, die de Hoeksebaan en de kruising met de Haakweg met elkaar verbindt, zorgen voor een betere bereikbaarheid. Sneller en veiliger. Met de H6-weg wordt een volwaardige tweede ontsluitingsweg gemaakt, waardoor onder meer het dorp van het verkeer wordt ontlast. De Hoekse Lijn zal bijdragen aan de verbetering van het woon-werk verkeer tussen Hoek van Holland en Rotterdam en de versterking van het toeristisch recreatieve aanbod.

De aanpassing van het stationsgebied, de (ruw)bouw van het metrostation en de aanleg van de H6-weg duren bij elkaar circa een jaar. Er is alles aan gelegen om Hoek van Holland voor bewoners, reizigers, vrachtverkeer en strandgasten zo goed mogelijk bereikbaar maken en te houden. In 2021 moeten de spoorverlenging en de stations Hoek van Holland Haven en Strand gereed zijn en kan je met je voeten uitstappen in het zand.


Foto: Digitaal Dagblad