In 2030 al 90% minder voedselverspilling

mainImage
In 2030 al 90% minder voedselverspilling

Zero foodwaste Rotterdam werkt aan minder voedselverspilling. In 2018 al 5% minder tot 90% in 2030 en daarna naar nul.
Het ZFR distributiecentrum gaat zich richten op grote ‘foodbedrijven’ in de Rotterdamse haven en groothandels. Hier komen de grote reststromen vandaan. Met eigen transportmiddelen worden deze voedseloverschotten opgehaald.
In het ZFR-centrum komen 10 – 15 mensen te werken ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ die ook gerichte trainingen en opleidingen krijgen om zo verder te komen op de arbeidsmarkt.

Een foodwaste distributiecentrum op deze schaal is nieuw in Nederland. Naast distributie naar voedselprojecten en de Voedselbank verwerkt het centrum in haar keuken ook reststromen uit de voedselketen tot andere eetbare producten.

Het grote voorbeeld voor de initiatiefnemers van Zero Foodwaste Rotterdam is het Foodsaverscentrum in Gent die in 2017 ruim 300 ton voedseloverschotten verwerkte of distribueerden en zich vooral richtte op voedseloverschotten van supermarkten. Voedselverspilling kost vele miljoenen euro’s per jaar en is een enorme belasting voor het milieu. Het plan is gemaakt door Het Rotterdams Milieucentrum in samenwerking met Slow Food Youth Network.
Foto: Digitaal Dagblad