'In memoriam Zwarte Piet. RIP'

mainImage
'In memoriam Zwarte Piet. RIP'

Als het officieel benoemde Sint Nicolaas Intocht Comité in Rotterdam het voor het zeggen blijft houden zullen er in 2019 alleen nog roetveegpieten te zien zijn bij de komst van de Goedheiligman in Rotterdam, heeft bestuurslid Philip van der Kloot Meijburg woensdagavond gemeld aan het AD. Deze afspraak heeft de organisatie van de intocht naar eigen mededeling gemaakt met Rutu Rotterdam - een netwerkorganisatie van zwarte jongeren. Donderdag zal tijdens de raadsvergadering blijken in hoeverre ook burgemeester Aboutaleb bij het overleg betrokken geweest. Vorig jaar wel. Toen werd voor 2018 gekozen voor nog slechts enkele Zwarte Pieten. De definitieve switch zat dus al in de pijplijn.

De kans dat er nu volgend jaar meerdere Sinterklaas-intochten in Rotterdam zullen zijn - onder het motto: voor elk wat wils - is niet uitgesloten. Maar ondertussen is men bij Leefbaar Rotterdam zwaar teleurgesteld over het standpunt van de studenten, die sinds mensenheugenis in de stad de intocht organiseren. ''In memoriam Zwarte Piet. RIP. Nu alle Sintliedjes razendsnel aanpassen en trots zijn op dit gave land'', twittert fractievoorzitter Joost Eerdmans.

''In en intriest'', voegt Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf eraan toe. ''Een groepje studenten is onder invloed van de burgemeester dusdanig onder druk gezet en geïndoctrineerd dat dit de uitkomst is. Als ze een faire uitkomst willen maken luisteren ze naar de hele stad en niet alleen naar de Partij van de Arbeid.''


Foto: Digitaal Dagblad