Ingrid Vriendwijk, moeder van de wijk Schiebroek

31 May 2020, 06:54 uur
Algemeen
mainImage

Op haar zevende jaar kwam Ingrid Vriendwijk vanuit Suriname naar Nederland. Inmiddels woont zij 25 jaar in de Rotterdamse wijk Schiebroek, die Ingrid Vriendwijk in die periode enorm heeft zien veranderen. Als eigenaar van Lorena Thuiszorg B.V. en initiatiefneemster van Stichting Perla’s Vriend strijdt zij voor de leefbaarheid in de wijk.

Ingrid Vriendwijk werkt dus niet alleen in Schiebroek. Ze woont er ook. Eigenlijk is ze niet alleen moeder van haar kinderen, maar ook van de wijk. Jongeren die voor de deur van haar woning of voor haar zakenpanden aan de Teldersweg staan krijgen een reprimande of worden weggestuurd. Ingrid houdt van ouderwetse Surinaamse orde en netheid.

‘’Ik vraag wel eens aan die jongeren, die voor de deur staan, hoe zouden jullie ouders het vinden als er jongeren voor het huis rondhangen, rotzooi maken en herrie schoppen? Zouden ze dat leuk vinden? De meesten moeten dan bekennen dat hun ouders dat niet als prettig zouden ervaren. Veel jongeren ken ik. Die heb ik nog in de kinderwagen gezien en hun ouders ken ik ook. Natuurlijk is Schiebroek de laatste jaren achteruitgegaan. Het is nu in sommige delen een achterstandswijk en daar vecht ik tegen’’.

Stichting Perla’s Vriend biedt een tweede huiskamer

Dat doet Ingrid Vriendwijk onder meer via de Stichting Perla’s Vriend. Die stichting draagt de naam van haar overleden dochter. ‘’Perla had al van jongsaf aan een bloedziekte. Daar is zij drie jaar geleden aan overleden. Even daarna kwamen vrijwilligers van de organisatie DOCK uit deze wijk met het verzoek of ik hen een dag in de week onderdak kon bieden voor activiteiten voor jongeren. Dat heb ik eerst gedaan in het pand van Lorena Thuiszorg B.V. en toen er twee deuren verder een ruimte vrijkwam omdat de slager ging verhuizen, heb ik die ruimte erbij genomen. De vrijwilligers zijn uiteindelijk weer weggegaan en ik heb het concept met andere personen doorgezet’’.

De Stichting Perla’s Vriend biedt nu aan veel mensen een tweede huiskamer. ‘’Ons streven is meer contacten, samenwerking en veiligheid in de wijk en dat kunnen wij natuurlijk niet alleen. Dat doen we door leuke dingen te organiseren zoals, klaverjassen, dammen of gewoon een gezellige koffieavond. Of bijvoorbeeld een discussieavond waar in je ieder zijn gedachten en cultuur leert kennen en zo begrip voor elkaar kan opbrengen. Wij zijn er voor jong en oud en ons adres aan de Teldersweg moet een plek zijn vol warmte en gezelligheid en zeg nu zelf, dat is toch veel beter dan alleen thuiszitten?’’

De gasten van De Stichting Perla’s Vriend kunnen ook meerdere keren per week komen eten. ‘’Op vrijdag en zaterdag hebben we altijd een warme maaltijd variërend van 3,50 tot 5 euro per keer. Men kan gezellig bij ons komen eten of de maaltijd meenemen naar huis. Het is eigenlijk voor twee dagen. Zoveel krijgen de mensen voor dat geld. Het eten wordt bereid door vrijwilligers. Die doen ook alle activiteiten. Soms vragen we een evenementensubsidie aan, maar de meeste kosten moeten wijzelf ophoesten. Er zit voor ons geen verdienmodel aan. Als voorzitter krijg ik geen beloning. Ik leef van Lorena Thuiszorg B.V. Mijn kinderen en kleinkinderen werken mee. Ik hoop dadelijk het stokje over te dragen aan de volgende generatie.’’

Het interview werd afgenomen vóór de coronacrisis en is tevens een herplaatsing.